Kruche ciasto z jabłkami i orzechową kruszonką

Jesień to czas, kiedy w mojej kuchni królują korzenne przyprawy oraz jabłka i gruszki z sadu mojego brata. Testuję mnóstwo receptur na ciasta z tymi owocami i w każdy sezon mamy swoich ulubieńców. Jednym z nich jest na pewno dzisiejszy przepis na kruche z jabłkami.

DSC_7769-683x1024 Kruche ciasto z jabłkami i orzechową kruszonką

SKŁADNIKI 

– ciasto –

350 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli 

2 łyżki cukru pudru 

250 g zimnego masła 

około 5 łyżek lodowatej wody 

– nadzienie – 

6 – 7 dużych jabłek

1 łyżka cukru trzcinowego (można dać więcej)

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

sok z 1/2 cytryny 

– dodatkowo –

1 roztrzepane z łyżką wody jajko

1 łyżka cukru trzcinowego 

2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 

* podana ilość składników idealnie pasuje do formy o średnicy 25 cm.

INSTRUKCJA

  • Masło włóż na 20 min do zamrażalnika. Do wody wrzuć kostkę lodu.
  • Mąkę wymieszaj z solą i cukrem pudrem.
  • Do mąki wrzuć pokrojone w drobną kostkę masło i posiekaj wszystko nożem lub wymieszaj mikserem (jednak nie wyrabiał mikserem, całość ma jedynie przypominać kruszonkę). Używamy jak najmniej ciepłych dłoni.
  • Następnie wlej 3 łyżki wody i zagnieć szybko ciasto, jeżeli jest potrzeba dodaj jeszcze nieco wody. Nie wyrabiaj ciasta. Jak widzisz, że ładnie się klei, nic się nie kruszy, nie rozpada to ciasto jest gotowe. Uformuj ciasto w dwie kule, spłaszcz i owiń w folię. Włóż do lodówki na godzinę.
  • W tym czasie przygotuj nadzienie.
  • Jabłka obierz, pozbaw je gniazd nasiennych, pokrój w ćwiartki i następnie w grube plastry.
  • Dodaj sok z połowy cytryny i skórkę otartą z pomarańczy. Wsyp łyżeczkę cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i imbiru oraz  1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo tartej).  Na koniec dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj.
  • Drobno posiekaj orzechy włoskie.
  • Nagrzej piekarnik do 185 stopni.
  • Jedną kulę ciasta cienko rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto przełóż do formy pozbywając się papieru. Wyłóż jabłkowe nadzienie i przykryj drugą częścią, cienko rozwałkowanego ciasta. Dokładnie zlep brzegi i zrób nacięcia na środku ciasta, aby para podczas pieczenia miała ujście.
  • Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp cukrem trzcinowym i posiekanymi orzechami.
  • Piecz około 45 minut w nagrzanym do 185 stopni piekarniku.
  • Bardzo lubię podawać na ciepło z lodami lub śmietanką.

* Bardzo istotne jest, aby masło było zmrożone, a woda lodowata. Do tego nie wyrabiaj ciasta. Wszystkie te czynniki mają wpływ na kruchość ciasta i jego późniejsze warstwy.Im ciasto ma mniej styczności z ciepłem rąk tym lepiej 🙂.

* Rozwałkuj też ciasto naprawdę cienko.

 

DSC_7765-683x1024 Kruche ciasto z jabłkami i orzechową kruszonką