Ostatnio robiąc porządki w zapasach, natknęłam się na samotny słoik gotowanych jagód, jeszcze z poprzedniego roku. Nie musiałam się długo zastanawiać co z nich przyrządzę. Przecież nie mogły się zmarnować ! Kruche ciastka z jagodami to był strzał w dziesiątkę. Jeżeli nie dysponujecie gotowanymi jagodami można użyć świeżych lub mrożonych. Sprawdzą się również inne świeże lub mrożone owoce.
Składniki:
na około 14 ciasteczek (wszystko zależy od wielkości foremki, którą będą wycinane)
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
szczypta soli
150 g zimnego masła
6 łyżek lodowatej wody
około 1 szklanki gotowanych jagód (gęstej części) lub dżemu jagodowego
dodatkowo: cukier trzcinowy i 1 roztrzepane jajko
Przygotowanie:
- Mąkę z cukrem oraz przyprawami posiekaj razem z masłem, dodaj lodowatą wodę i sprawnie zagnieć gładkie ciasto.
- Ciasto dość cienko rozwałkuj, następnie za pomocą foremki powycinaj kółka. W połowie wyciętych kółek zrób na środku nacięcia.
- Na każde kółko bez nacięć wyłóż po 1 czubatej łyżeczce jagód, brzegi posmaruj jajkiem i przykryj drugim wyciętym kólkiem. Dociśnij brzegi ciastka widelcem, aby porządnie się zlepiły i powstał ładny wzorek. Tak samo postępuj z resztą ciasta. Jeżeli używasz świeżych owoców warto je najpierw rozgnieść delikatnie widelcem.
- Wierzch ciasteczek posmaruj jajkiem i posyp cukrem trzcinowym. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.