Kruche babeczki z nadzieniem makowym – tym przepisem rozpoczynam sezon na świąteczne wypieki. W najbliższych tygodniach będzie pysznie i aromatycznie :). Jeżeli chodzi o wypieki to chyba mój ulubiony czas. Uwielbiam te korzenne, waniliowe i cytrusowe aromaty, mogłabym się z nimi nie rozstawać. Uwielbiam jak unoszą się w mojej kuchni.
Te babeczki przypominają nieco przepis na bożonarodzeniowe, angielskie mince pies, u mnie jednak zamiast mincemeat, czyli gęstej mieszanki bakalii – nadzienie makowe :).
SKŁADNIKI
– kruche ciasto –
300 g mąki pszennej
szczypta soli
50 g cukru pudru
200 g zimnego masła
2 żółtka
– nadzienie makowe –
200 g suchego, mielonego maku (nie mylcie z gotową masą makową z puszki)
1 szklanka mleka
1/2 szklanki miodu
2 białka jaj
1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny (ewentualnie suszonej, wtedy należy zmniejszyć ilość)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
skórka otarta z 1 pomarańczy
INSTRUKCJA
- Mąkę przesiej na stolnicę razem z cukrem pudrem i solą, dodaj pokrojone w kostkę masło i szybko posiekaj nożem. Dodaj żółtka i zagnieć gładkie ciasto.
- Ciasto uformuj w kulę, spłaszcz i wstaw do lodówki na godzinę.
- W rondelku podgrzej mleko z miodem, jak zacznie wrzeć dodaj mielony mak i dokładnie wszystko wymieszaj, ciągle podgrzewając masę.
- Zdejmij masę makową z ognia, dodaj posiekane orzechy i żurawinę oraz skórkę pomarańczową i ekstrakt waniliowy. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.
- Ubij na sztywno białka i wymieszaj z ostudzoną masą makową.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Ciasto dość cienko rozwałkuj, następnie wyłóż nim foremki do babeczek. Resztę ciasta ponownie rozwałkuj i za pomocną foremek wytnij gwiazdki o dwóch wielkościach.
- Wypełnij babeczki masą makową, a wierzch udekoruj gwiazdkami (patrz na zdjęcia). Wierzch posmaruj mlekiem i posyp cukrem trzcinowym. Piecz przez około 25 minut, aż wierzch babeczek stanie się złoty.