Kruche babeczki z nadzieniem makowym

Kruche babeczki z nadzieniem makowym – tym przepisem rozpoczynam sezon na świąteczne wypieki. W najbliższych tygodniach będzie pysznie i aromatycznie :). Jeżeli chodzi o wypieki to chyba mój ulubiony czas. Uwielbiam te korzenne, waniliowe i cytrusowe aromaty, mogłabym się z nimi nie rozstawać. Uwielbiam jak unoszą się w mojej kuchni.

Te babeczki przypominają nieco przepis na bożonarodzeniowe, angielskie mince pies, u mnie jednak zamiast mincemeat, czyli gęstej mieszanki bakalii – nadzienie makowe :).

DSC_4340-2-686x1024 Kruche babeczki z nadzieniem makowym

DSC_4350-685x1024 Kruche babeczki z nadzieniem makowym

SKŁADNIKI

– kruche ciasto –

300 g mąki pszennej

szczypta soli

50 g cukru pudru

200 g zimnego masła

2 żółtka

– nadzienie makowe –

200 g suchego, mielonego maku (nie mylcie z gotową masą makową z puszki)

1 szklanka mleka

1/2 szklanki miodu

2 białka jaj

1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych

1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny (ewentualnie suszonej, wtedy należy zmniejszyć ilość)

1 łyżka ekstraktu waniliowego

skórka otarta z 1 pomarańczy

INSTRUKCJA

  • Mąkę przesiej na stolnicę razem z cukrem pudrem i solą, dodaj pokrojone w kostkę masło i szybko posiekaj nożem. Dodaj żółtka i zagnieć gładkie ciasto.
  • Ciasto uformuj w kulę, spłaszcz i wstaw do lodówki na godzinę.
  • W rondelku podgrzej mleko z miodem, jak zacznie wrzeć dodaj mielony mak i dokładnie wszystko wymieszaj, ciągle podgrzewając masę.
  • Zdejmij masę makową z ognia, dodaj posiekane orzechy i żurawinę oraz skórkę pomarańczową i ekstrakt waniliowy. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.
  • Ubij na sztywno białka i wymieszaj z ostudzoną masą makową.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  • Ciasto dość cienko rozwałkuj, następnie wyłóż nim foremki do babeczek. Resztę ciasta ponownie rozwałkuj i za pomocną foremek wytnij gwiazdki o dwóch wielkościach.
  • Wypełnij babeczki masą makową, a wierzch udekoruj gwiazdkami (patrz na zdjęcia). Wierzch posmaruj mlekiem i posyp cukrem trzcinowym. Piecz przez około 25 minut, aż wierzch babeczek stanie się złoty.

DSC_4354-686x1024 Kruche babeczki z nadzieniem makowym