Krucha tarta z jabłkami

Jesień to czas aromatycznych wypieków, które uwielbiam :). Krucha tarta z jabłkami nie powinna Wam sprawić kłopotu, jest bardzo prosta w przygotowaniu. Możecie jednak podnieść poprzeczkę i podobnie jak ja, przygotować efektowną plecionkę. Będziecie musieli poświecić na to nieco czasu, ale uwierzcie mi – efekt końcowy Wam to wynagrodzi :). Spójrzcie tylko na zdjęcia !tarta-2-686x1024 Krucha tarta z jabłkami

Składniki:

– ciasto –

2 szklanki mąki pszennej (300 g)

200 g masła

2 łyżki cukru pudru

szczypta soli

6 łyżek zimnej wody

– nadzienie –

1 kg jabłek (szara reneta, antonówka)

łyżka cukru trzicnowego

1 łyżeczka cynamonu

kilak łyżek soku z cytryny

skórka otarta z 1 cytryny

wiórki masła

dodatkowo: 1 roztrzepane żółtko, cukier trzcinowy do posypania tarty, forma do tarty o średnicy 25 cm.

 

Przygotowanie:

  • Mąkę wymieszaj z solą oraz cukrem pudrem, następnie posiekaj z zimnym masłem. Dodaj lodowatą wodę i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj je w kulę, spłaszcz, zawiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
  • Jabłka obierz i pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój je na ósemki. Wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny oraz cukrem trzcinowym i cynamonem.
  • Ciasto dość cienko rozwałkuj na okrąg o średnicy większej niż forma do tarty. Ciastem wyłóż  formę do pieczenia. Dociśnij ciasto do boków foremki. Resztę ciasta ponownie rozwałkuj i wytnij z niego paski o różnej grubości i długości. Możesz również zapleść warkoczyki.
  • Na dno formy wyłóż jabłka i rozłóż na nich wiórki masła. Z reszty ciasta zrób plecionkę (jak na zdjęciu), posmaruj ją roztrzepanym żółtkiem i posyp cukrem trzcinowym.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 40 minut.