Krucha tarta z brzoskwiniami

Dzisiaj zapraszam Was po przepis na pyszną, kruchą tartę z brzoskwiniami. Prezentuje się naprawdę apetycznie i na pewno przypadnie do gustu nie jednemu łasuchowi :). Tarta jest aromatyczna i pełna przyjemnej słodyczy.

Czy Wy już też czujecie nadchodzącą jesień ? Nawet moje sesje zdjęciowe już powstają w takim klimacie :).

tarta-686x1024 Krucha tarta z brzoskwiniami

brzoskwinie-686x1024 Krucha tarta z brzoskwiniami

Składniki:

– ciasto –

2 szklanki mąki pszennej

szczypta soli

1/4 szklanki cukru pudru

1/2 kostki zimnego masła (100g)

2 łyżki lodowatej wody

skórka otarta z 1 cytryny

– nadzienie –

500 g serka typu włoskiego lub ricotty

200 ml śmietanki kremówki

1 łyżka ekstraktu waniliowego (ewentualnie cukru z prawdziwą wanilią)

1 łyżka cukru (jeżeli dodajesz ekstrakt waniliowy)

skórka otarta z 1 cytryny

5 dojrzałych brzoskwiń

3 łyżki miodu

1 łyżka soku z pomarańczy

krucha-tarta-686x1024 Krucha tarta z brzoskwiniami

Przygotowanie:

  • Mąkę wymieszaj razem z solą, cukrem i skórką cytrynową, dodaj zimne masło i całość posiekaj szybko nożem. Dodaj lodowatą wodę i sprawnie zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z ciasta kulę, spłaszcz i zawiń w folię, następnie wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Serek, śmietankę kremówkę, ekstrakt waniliowy i cukier zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Dodaj skórkę cytrynową i dokładnie wymieszaj.
  • Brzoskwinie przekrój na pół, pozbaw pestek i pokrój na plasterki.
  • Miód wymieszaj razem z sokiem z pomarańczy.
  • Ciasto rozwałkuj na okrąg o średnicy większej niż forma do pieczenia tarty.
  • Ciastem wyłóż formę do pieczenia, spód nakłuj widelcem. Z resztek ciasta możesz zrobić wzorki i udekorować niby brzegi tarty. Piecz z obciążeniem przez około 15 minut w 180 stopniach. Obciążenie jest konieczne, aby brzegi ciasta nie spłynęły podczas pieczenia. Zamiast obciążenia, przed pieczeniem możesz formę z ciastem wstawić na 30 minut do lodówki.
  • Po 15 minutach zdejmj obciążenie i piecz jeszcze chwilę, aż spód się zrumieni.
  • Na podpieczony spód wyłóż masę serową, następnie ułóż na niej plasterki brzoskwini. Brzoskwinie posmaruj za pomocą pędzelka miodem wymieszanym z sokiem pomarańczowym.
  • Piecz jeszcze przez około 15 – 20 minut w 180 stopniach. Jeżeli brzegi ciasta zaczną się mocno rumienić, przykryj je folią aluminiową.
  • Tartę można podawać na ciepło lub zimno.