Dzisiaj zapraszam Was po przepis na pyszną, kruchą tartę z brzoskwiniami. Prezentuje się naprawdę apetycznie i na pewno przypadnie do gustu nie jednemu łasuchowi :). Tarta jest aromatyczna i pełna przyjemnej słodyczy.
Czy Wy już też czujecie nadchodzącą jesień ? Nawet moje sesje zdjęciowe już powstają w takim klimacie :).
Składniki:
– ciasto –
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1/4 szklanki cukru pudru
1/2 kostki zimnego masła (100g)
2 łyżki lodowatej wody
skórka otarta z 1 cytryny
– nadzienie –
500 g serka typu włoskiego lub ricotty
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżka ekstraktu waniliowego (ewentualnie cukru z prawdziwą wanilią)
1 łyżka cukru (jeżeli dodajesz ekstrakt waniliowy)
skórka otarta z 1 cytryny
5 dojrzałych brzoskwiń
3 łyżki miodu
1 łyżka soku z pomarańczy
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszaj razem z solą, cukrem i skórką cytrynową, dodaj zimne masło i całość posiekaj szybko nożem. Dodaj lodowatą wodę i sprawnie zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z ciasta kulę, spłaszcz i zawiń w folię, następnie wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Serek, śmietankę kremówkę, ekstrakt waniliowy i cukier zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Dodaj skórkę cytrynową i dokładnie wymieszaj.
- Brzoskwinie przekrój na pół, pozbaw pestek i pokrój na plasterki.
- Miód wymieszaj razem z sokiem z pomarańczy.
- Ciasto rozwałkuj na okrąg o średnicy większej niż forma do pieczenia tarty.
- Ciastem wyłóż formę do pieczenia, spód nakłuj widelcem. Z resztek ciasta możesz zrobić wzorki i udekorować niby brzegi tarty. Piecz z obciążeniem przez około 15 minut w 180 stopniach. Obciążenie jest konieczne, aby brzegi ciasta nie spłynęły podczas pieczenia. Zamiast obciążenia, przed pieczeniem możesz formę z ciastem wstawić na 30 minut do lodówki.
- Po 15 minutach zdejmj obciążenie i piecz jeszcze chwilę, aż spód się zrumieni.
- Na podpieczony spód wyłóż masę serową, następnie ułóż na niej plasterki brzoskwini. Brzoskwinie posmaruj za pomocą pędzelka miodem wymieszanym z sokiem pomarańczowym.
- Piecz jeszcze przez około 15 – 20 minut w 180 stopniach. Jeżeli brzegi ciasta zaczną się mocno rumienić, przykryj je folią aluminiową.
- Tartę można podawać na ciepło lub zimno.