Za sprawą piernikowego konkursu kulinarnego na blogu zrobiło się świątecznie, a w całym domu cudownie pachnie aromatycznym piernikiem i skórką otartą z pomarańczy. Gdy dostałam zaproszenie do wzięcia udziału w konkursie, nie zastanawiałam się zbyt długo nad przepisem. Wybrałam moje ulubione toruńskie pierniki i stworzyłam krem piernikowy z korzennymi truflami. Słodycz piernika została przełamana skórką z pomarańczy i domowej roboty dżemem z kwaśnej, czarnej porzeczki. Nie mogło być pyszniej !
Konkurs trwa do 31 sierpnia, więc jeszcze zdążycie z własnym piernikowym przepisem :). Tutaj znajdziecie niezbędne informacje o konkursie „Przepis na Kopernika! Piernikowy Konkurs Kulinarny.”
Składniki:
na 2 porcje
– krem piernikowy –
250 g serka mascarpone
5 sztuk Katarzynek (50 g)
skórka otarta z 1 pomarańczy
sok z 1/2 pomarańczy
dodatkowo: 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
– trufle korzenne –
128 g Serc Piernikowych w deserowej czekoladzie
1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki
2 łyżki soku z pomarańczy
50 g gorzkiej czekolady (minimum 70%)
2 łyżki gorzkiego kakao w proszku
Przygotowanie:
- Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej.
- Serca piernikowe rozdrobnij za pomocą malaksera lub drobno posiekaj nożem. Przełóż do miski, dodaj dżem porzeczkowy, sok z pomarańczy i roztopioną czekoladę. Zmiksuj. Najlepiej jest to zrobić blenderem, aby powstała dość jednolita masa. Gotową masę wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Następnie ze schłodzonej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj je w gorzkim kakao. Gotowe trufle odstaw na bok. Przygotuj krem.
- Katarzynki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, powinien powstać piernikowy proszek.
- Piernikowy proszek przesyp do miski. Dodaj serek mascarpone, sok i skórkę otartą z pomarańczy i zmiksuj do połączenia się składników.
- Część kremu wyłóż do ozdobnych szklanek, do każdej dodaj po łyżce dżemu porzeczkowego i przykryj resztą kremu.
- Na wierzchu ułóż trufle korzenne. Całość udekoruj startymi Katarzynkami i skórką otartą z pomarańczy.
- Krem najlepiej smakuje dobrze schłodzony.