Krem piernikowy z korzennymi truflami

Za sprawą piernikowego konkursu kulinarnego na blogu zrobiło się świątecznie, a w całym domu cudownie pachnie aromatycznym piernikiem i skórką otartą z pomarańczy. Gdy dostałam zaproszenie do wzięcia udziału w konkursie, nie zastanawiałam się zbyt długo nad przepisem.  Wybrałam moje ulubione toruńskie pierniki i stworzyłam krem piernikowy z korzennymi truflami. Słodycz piernika została przełamana skórką z pomarańczy i domowej roboty dżemem z kwaśnej, czarnej porzeczki. Nie mogło być pyszniej !

Konkurs trwa do 31 sierpnia, więc jeszcze zdążycie z własnym piernikowym przepisem :). Tutaj znajdziecie niezbędne informacje o konkursie „Przepis na Kopernika! Piernikowy Konkurs Kulinarny.”

konkurs-3-686x1024 Krem piernikowy z korzennymi truflami

konkurs-686x1024 Krem piernikowy z korzennymi truflami

 

Składniki:

na 2 porcje

– krem piernikowy –

250 g serka mascarpone

5 sztuk Katarzynek (50 g)

skórka otarta z 1 pomarańczy

sok z 1/2 pomarańczy

dodatkowo: 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

– trufle korzenne –

128 g Serc Piernikowych w deserowej czekoladzie

1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki

2 łyżki soku z pomarańczy

50 g gorzkiej czekolady (minimum 70%)

2 łyżki gorzkiego kakao w proszku

Przygotowanie:

  • Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej.
  • Serca piernikowe rozdrobnij za pomocą malaksera lub drobno posiekaj nożem. Przełóż do miski, dodaj dżem porzeczkowy, sok z pomarańczy i roztopioną czekoladę. Zmiksuj. Najlepiej jest to zrobić blenderem, aby powstała dość jednolita masa. Gotową masę wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Następnie ze schłodzonej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj je w gorzkim kakao. Gotowe trufle odstaw na bok. Przygotuj krem.
  • Katarzynki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, powinien powstać piernikowy proszek.
  • Piernikowy proszek przesyp do miski. Dodaj serek mascarpone, sok i skórkę otartą z pomarańczy i zmiksuj do połączenia się składników.
  • Część kremu wyłóż do ozdobnych szklanek, do każdej dodaj po łyżce dżemu porzeczkowego i przykryj resztą kremu.
  • Na wierzchu ułóż trufle korzenne. Całość udekoruj startymi Katarzynkami i skórką otartą z pomarańczy.
  • Krem najlepiej smakuje dobrze schłodzony.

konkurs-4-686x1024 Krem piernikowy z korzennymi truflami