Krem z leśnych grzybów z parmezanem

Sezon grzybowy jeszcze się nie skończył :). Warto go wykorzystać i przygotować ten aromatyczny krem z leśnych grzybów z parmezanem i tymiankiem. Uwielbiam grzyby w każdej postaci i jesienią regularnie goszczą w mojej kuchni. Zbieranie ich również sprawia mi ogromną przyjemność. We wrześniu bardzo często łączę przyjemne z pożytecznym :).

DSC_1483-686x1024 Krem z leśnych grzybów z parmezanem

Składniki:

3 szklanki posiekanych leśnych grzybów (u mnie borowiki i podgrzybki)

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

łyżka posiekanego tymianku lub rozmarynu

około 500 ml wody

2 łyżki parmezanu

100 ml śmietanki kremówki (opcjonalnie)

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

1 łyżka oleju rzepakowego

1 łyżka masła

dodatkowo: kilka grzybów pokrojonych w plasterki i podsmażonych na maśle

DSC_1486-2-686x1024 Krem z leśnych grzybów z parmezanem

Przygotowanie:

  • Dość drobno posiekaj cebulę i czosnek. W garnku rozgrzej masło z olejem, wrzuć cebulę, czosnek i tymianek lub rozmaryn. Smaż na małym ogniu przez kilka minut.
  • Dodaj posiekane grzyby i przez kilka minut smaż na średnim ogniu.
  • Dodaj 500 ml wody i gotuj przez około 15 – 20 minut.
  • Zmiksuj na gładki krem (możliwe, że będzie trzeba dodać jeszcze nieco wody) i ponownie zagotuj, dopraw solą i pieprzem, dodaj parmezan. Zdejmij z ognia, na tym etapie możesz dodać śmietankę kremówkę.  Żeby było lżej możesz dodać nieco mleka.
  • Krem przelej do miseczek i udekoruj plasterkami podsmażonych grzybów oraz świeżymi ziołami.