Sezon grzybowy jeszcze się nie skończył :). Warto go wykorzystać i przygotować ten aromatyczny krem z leśnych grzybów z parmezanem i tymiankiem. Uwielbiam grzyby w każdej postaci i jesienią regularnie goszczą w mojej kuchni. Zbieranie ich również sprawia mi ogromną przyjemność. We wrześniu bardzo często łączę przyjemne z pożytecznym :).
Składniki:
3 szklanki posiekanych leśnych grzybów (u mnie borowiki i podgrzybki)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
łyżka posiekanego tymianku lub rozmarynu
około 500 ml wody
2 łyżki parmezanu
100 ml śmietanki kremówki (opcjonalnie)
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka masła
dodatkowo: kilka grzybów pokrojonych w plasterki i podsmażonych na maśle
Przygotowanie:
- Dość drobno posiekaj cebulę i czosnek. W garnku rozgrzej masło z olejem, wrzuć cebulę, czosnek i tymianek lub rozmaryn. Smaż na małym ogniu przez kilka minut.
- Dodaj posiekane grzyby i przez kilka minut smaż na średnim ogniu.
- Dodaj 500 ml wody i gotuj przez około 15 – 20 minut.
- Zmiksuj na gładki krem (możliwe, że będzie trzeba dodać jeszcze nieco wody) i ponownie zagotuj, dopraw solą i pieprzem, dodaj parmezan. Zdejmij z ognia, na tym etapie możesz dodać śmietankę kremówkę. Żeby było lżej możesz dodać nieco mleka.
- Krem przelej do miseczek i udekoruj plasterkami podsmażonych grzybów oraz świeżymi ziołami.