Kostki figowe – bez pieczenia i tylko z 3 składników. Bardzo lubię takie szybkie i nieskomplikowane przepisy. Szczególnie gdy przygotowuję je w tygodniu, jako przekąskę do pracy. Świetnie nadają się do podjadania w ciągu dnia i co najważniejsze bez wyrzutów sumienia :). Warto je mieć przy sobie, gdy nie mamy czasu na zwykły posiłek. Kostki są bardzo pożywne.
Składniki:
2oo g suszonych fig
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka ziaren słonecznika lub orzechów nerkowca
dodatkowo: gorąca woda, liofilizowane owoce do dekoracji (opcjonalnie), skórka z pomarańczy (opcjonalnie), łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Figi zalej gorącą wodą i odstaw na 40 minut.
- Po tym czasie odsącz figi, pozostawiając 5 łyżek wody z moczenia. Przełóż wszystko do naczynia blendera.
- Dodaj wiórki kokosowe i ziarna słonecznika lub orzechy nerkowca. Możesz też dodać skórkę otartą z pomarańczy – kostki będą miały cudowny aromat. Całość miksuj blenderem do uzyskania dość gładkiej konsystencji. Jeżeli lubisz słodsze, dodaj nieco miodu. Dla zdrowia można również dodać łyżkę oleju kokosowego (nierafinowanego).
- Masę przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc. Po tym czasie pokrój na kwadraty.
- Kostki są wilgotne i nieco klejące, mają zdecydowanie inną konsystencję niż pieczone fit batony.