Kostki figowe

Kostki figowe – bez pieczenia i tylko z 3 składników. Bardzo lubię takie szybkie i nieskomplikowane przepisy. Szczególnie gdy przygotowuję je w tygodniu, jako przekąskę do pracy. Świetnie nadają się do podjadania w ciągu dnia i co najważniejsze bez wyrzutów sumienia :). Warto je mieć przy sobie, gdy nie mamy czasu na zwykły posiłek. Kostki są bardzo pożywne.

figowe-kostki-686x1024 Kostki figowe

Składniki:

2oo g suszonych fig

1 szklanka wiórków kokosowych

1 szklanka ziaren słonecznika lub orzechów nerkowca

dodatkowo: gorąca woda, liofilizowane owoce do dekoracji (opcjonalnie), skórka z pomarańczy (opcjonalnie), łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)

batony-figowe-686x1024 Kostki figowe

Przygotowanie:

  1. Figi zalej gorącą wodą i odstaw na 40 minut.
  2. Po tym czasie odsącz figi, pozostawiając 5 łyżek wody z moczenia. Przełóż wszystko do naczynia blendera.
  3. Dodaj wiórki kokosowe i ziarna słonecznika lub orzechy nerkowca. Możesz też dodać skórkę otartą z pomarańczy – kostki będą miały cudowny aromat. Całość miksuj blenderem do uzyskania dość gładkiej konsystencji. Jeżeli lubisz słodsze, dodaj nieco miodu. Dla zdrowia można również dodać łyżkę oleju kokosowego (nierafinowanego).
  4. Masę przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc. Po tym czasie pokrój na kwadraty.
  5. Kostki są wilgotne i nieco klejące, mają zdecydowanie inną konsystencję niż pieczone fit batony.