Koktajl z figą na mleku owsianym to bardzo dobry pomysł na zdrowy początek dnia. Znów mamy upały, a ja w takie dni często sięgam po tego typu koktajle. Są syte, dobrze smakują, dodają energii i gaszą pragnienie. Warto również wykorzystać sezon na figi, który obecnie trwa.
Mleko owsiane możemy kupić, lub zrobić sami. Ta druga opcja jest zdecydowanie lepsza. Zdrowsza i tańsza. Mleko owsiane domowej roboty jest naturalne. Nie zawiera w swoim składzie emulgulatorów, substancji zagęszczających i stabilzatorów, które niestety bardzo często możemy znaleźć w mlekach ze sklepowych półek.
Składniki:
na 2 porcje
1 brzoskwinia
2 figi
1,5 szklanki mleka owsianego lub innego ulubionego
1 łyżka syropu klonowego
1 łyża cytryny
kilka plasterków figi do dekoracji
mleko z płatków owsianych:
1,5 litra gorącej wody
200 g płatków owsianych (zwykłych)
Przygotowanie:
- Mleko. W naczyniu blendera rozdrabniamy płatki owsiane, mają nieco przypominać mąkę.
- Przesypujemy do słoika, zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 30 minut.
- Po tym czasie mieszamy, przelewamy przez sito dociskając pozostałą papkę, aby wydobyć jak najwięcej mleka.
- Przelewamy do wyparzonych butelek, w lodówce możemy przechowywać około 3 dni.
- Koktajl. Do naczynia blendera przekładamy wszystkie składniki koktajlu.
- Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do ozdobnych buteleczek przekładamy plasterki figi i dociskamy wykałaczką do ścianek.
- Ostrożnie przelewamy do buteleczek koktajl, aby ozdoba w postaci plasterków figi pozostała widoczna.