Kokosowe naleśniki z węgierkami

Według mnie zawsze jest dobry moment na naleśniki. Mają terapeutyczny charakter – podane z domową konfiturą lub zapiekane z serem potrafią rozgonić najciemniejsze chmury. Wam również na jesienne wieczory polecam taką terapię. Dodatkowo, te kokosowe naleśniki z węgierkami sprawiają, że do jesieni podchodzę z większym entuzjazmem. A to wszystko za sprawą kilku prostych składników. Mąka, mleko i jajko – tak mało potrzeba do szczęścia. Wiecie co? Naleśniki chyba nigdy mi się nie znudzą 🙂 Połączeń smakowych jest tak wiele, że wciąż te mączne danie odkrywam na nowo.

naleśniki-ze-śliwką Kokosowe naleśniki z węgierkami

Składniki:

naleśniki

1,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki kokosowej

szczypta soli

1 i 1/4 szklanki mleka

1 jajko

olej kokosowy do smażenia lub masło klarowane

nadzienie

0,5 kg śliwek węgierek

kilka łyżek wody

śliwki Kokosowe naleśniki z węgierkami

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, dodajemy szczyptę soli, rozkłócone jajko oraz mleko. Mieszamy trzepaczką lub miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy ciasto na 30 minut.
  2. Śliwki pozbawiamy pestek i przekładamy do garnka, dodajemy 4 łyżki wody i dusimy na średnim ogniu, aż śliwki puszczą sok i zaczną się rozpadać. Ja użyłam bardzo słodkich śliwek, nie było potrzeby słodzenia. Jeżeli Wasze śliwki będą mniej słodkie, możecie dodać nieco brązowego cukru.
  3. Naleśniki smażymy na patelni z dodatkiem oleju kokosowego lub klarowanego masła. Nadaje się do tego również olej rzepakowy.
  4. Możemy podawać posypane cukrem pudrem.