Ostatnio dużo było przepisów lekkich, w stylu fit 😉 Czas na coś bardziej konkretnego. Kieszonki schabowe na pewno należą do tego typu przepisów. Udało mi się ostatnio kupić pyszne francuskie sery podpuszkowe, długodojrzewające. Jeden z mleka surowego o ostrym, konkretnym smaku, drugi z mleka pasteryzowanego – bardziej delikatny, kremowy. Postanowiłam połączyć oba smaki i nadziać nimi schab. To był świetny pomysł! Cienko rozbite mięso wieprzowe nabrało delikatności, po usmażeniu zachowało soczystość. Do tego ten niesamowity widok i zapach po rozkrojeniu kieszonek! Płynna serowa lawa, ach! Coś niesamowitego 🙂 Prostota połączona z wyrafinowanym smakiem francuskich serów – to coś na co długo czekałam.
Składniki:
na 2 porcje
2 średniej grubości plastry schabu
4 plastry długodojrzewającego sera podpuszkowego (możecie zastąpić ulubionym serem, dobrze sprawdzi się brie)
1 jajko
pół szklanki płatków owsianych
sól i pieprz do smaku
smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie:
- Plastry schabu rozbijamy bardzo cienko, przyprawiamy z obu stron solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Rozbijamy trzepaczką jedno jajko, dodajemy nieco soli i pieprzu.
- Płatki owsiane możemy zostawić w całości, ja jednak zmiksowałam je pulsacyjnie (uważając, aby nie powstała mąka) uzyskując drobniejszą panierkę.
- Na jedną połowę schabu kładziemy po 2 plastry sera, zwijamy boki mięsa do środka i składamy na pół.
- Następnie kieszonki panierujemy. Najpierw jajko, potem panierka z płatków owsianych.
- Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem smalcu lub oleju rzepakowego przez około 3 minuty z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości mięsa.
- Ja kieszonki schabowe podałam z młodymi ziemniakami i delikatną sałatą.