Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu.

Od dawna marzyłam o podróży do Gruzji. Ucieszyłam się, gdy w moje ręce trafiła książka Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu. Dzięki niej odbyłam niesamowitą, kulinarną podróż po krainie wspaniałego jedzenia.  Ta książka to niesamowita opowieść o krajach Kaukazu zapisana w przepisach. Dobrze się ją czyta i ogląda! Przepisy ma się ochotę od razu wypróbować, aby skosztować tych cudownych smaków, o których tak pięknie pisze Olia Hercules. To nie jest typowa książka kulinarna i właśnie takie pozycje lubię najbardziej :). Mamy tutaj opis pięknej historii, tradycji i zwyczajów Kaukazu. Autorka zabiera nas w nostalgiczną podróż do świata dzieciństwa, dzieli się bogatą wiedzą o mieszkańcach Kaukazu, ich kulturze, która swoje odzwierciedlenie znajduje w cudownych przepisach.

W książce mamy sporo przepisów o różnym stopniu trudności. Ta książka stworzona jest dla amatorów jedzenia i każdy znajdzie coś dla siebie. Olia Hercules zapewnia, że jeżeli nie znajdziemy jakiś naprawdę egzotycznych składników, dania i tak będą świetnie smakować. Namawia jednak, aby w miarę możliwości pokusić się o ich sprowadzenie, po to aby poznać autentyczne smaki. 

DSC_4138-686x1024 Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu.

Żeby Wam pokazać, że te przepisy są dla wszystkich, postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na zapiekany kalafior z książki Olii.

 

SKłADNIKI

1 kalafior

10g masła

1 łyżka oleju roślinnego, plus dodatkowo do cebuli

1 cebula, pokrojona w cienkie plastry (do wyboru)

2 małe ząbki czosnku, drobno starte

4 jajka

150 g sera raclette lub ogleshield ( lub innego miękkiego, dojrzewającego), startego

1 łyżka posiekanej kolendry

1 łyżka posiekanego koperku

sól morska w płatkach i świeżo zmielony czarny pieprz

INSTRUKCJA

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Pokrój kalafior razem z łodygą na plastry o grubości 3 cm. 
  • Na dużej patelni rozgrzej masło i olej. Kiedy będą bardzo gorące, zrumień plastry kalafiora z każdej strony. Przełóż do formy do zapiekania.
  • Przygotuj cebulę, jeżeli zamierzasz ją wykorzystać. Wlej na patelnię niewielką ilość oleju. Wrzuć plasterki cebuli. Smaż, aż zmięknie i się zrumieni. 
  • Wymieszaj jajka, czosnek, usmażoną cebulę z tartym serem. Dopraw solą i pieprzem. Zalej plastry kalafiora i zapiekaj 15 – 20 minut, aż jajka się zetną i zezłocą. Przed podaniem posyp posiekanymi ziołami. Serwuj ze świeżą zieloną sałatą.