Wyczesana wieprzowina inaczej nazywana pulled pork to nic innego, jak długo pieczone mięso wieprzowe (możemy wybrać łopatkę, karkówkę). Bardzo łatwa potrawa, ale wymagająca sporo czasu i cierpliwości. Z tego powodu długo odwlekałam jej zrobienie 🙂 Zapewniam jednak, że warto 🙂 Kanapka z wyczesaną wieprzowiną, to tylko jedna z propozycji w jakich możemy wykorzystać, tak przygotowane mięso. Warta jednak wypróbowania 🙂 Taka kanapka spokojnie zastąpi nam obiad 🙂 Jest w niej dużo wolno pieczonej wieprzowiny oraz sporo dodatków. Jednym z ciekawszych jest pesto z naci młodej marchwi 🙂 Brzmi dziwnie? Uwierzcie na słowo, że pesto jest pyszne 😉 Poza wieprzowiną nadaje charakteru całości. Przepis już niedługo na blogu. Innym sposobem na wyczesaną wieprzowinę jest podanie jej w tortilli, czy z puree ziemniaczanym i powstałym z pieczenia sosem.
Składniki:
na 5 ogromnych kanapek
1 kg łopatki wieprzowej
500 ml bulionu warzywnego
250 ml wytrawnego czerwonego wina (można pominąć i zastąpić bulionem)
2 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (lub kolendry)
kilka gałązek świeżego rozmarynu lub tymianku
2 marchewki
2 cebule
ząbki z połowy główki czosnku
ulubione pieczywo
pesto ( u mnie z naci marchewki)
masło
dodatki: pomidor, ogórek, czerwona cebula, sałata, rukola, kilka plastrów sera
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury.
- Zaczynamy od przygotowania wyczesanej wieprzowiny. Jeżeli mamy łopatkę ze skórą, nacinamy ją wzdłuż, aby przyprawy mogły wniknąć w mięso. Sól morską ucieramy razem z koprem włoskim w moździerzu. Następnie dokładnie nacieramy nią mięso.
- Na spód żaroodpornego naczynia kładziemy pokrojone na duże kawałki cebule, marchewki i nieobrane, jedynie rozgniecione ząbki czosnku. Dorzucamy świeże zioła. Zalewamy bulionem i pieczemy w maksymalnej temperaturze przez 10 – 15 minut, aż skóra zacznie się rumienić. Następnie obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez około 4- 5 godzin, aż mięso zacznie się rozpadać. Na ostatnią godzinę pieczenia dolewamy czerwone wino. Jak podczas pieczenia mięso zacznie się za bardzo rumienić, możecie je przykryć folią aluminiową.
- Po upieczeniu mięso odstawiamy po przykryciem, aby odpoczęło.
- Przygotowujemy sos. W naczyniu po pieczeniu rozgniatamy tłuczkiem pozostałe w nim warzywa razem z sosem. Następnie przelewamy przez sito. Jeżeli chcemy uzyskać gęsto sos, możemy go nieco podgotować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
- Wieprzowinę dzielimy widelcem, tak jak byśmy chcieli wyczesać mięso. Postrzępione kawałki wieprzowiny polewamy sosem i podajemy w kanapce z ulubionymi dodatkami.