Jogurtowe placki z rabarbarem

Wyczekiwałam kiedy na poznańskich targowiskach pojawi się rabarbar i w końcu jest! Otwieram sezon przepisem na jogurtowe placki z rabarbarem, którego kolor został przeze mnie podkręcony naparem z hibiskusa i to właśnie jemu zawdzięcza tak piękny wygląd :). Przepis idealny na niedzielne śniadanie w promieniach słońca, mam nadzieję, że się skusicie :).

DSC_0548-2-691x1024 Jogurtowe placki z rabarbarem

SKŁADNIKI

2 szklanki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

2 łyżki cukru

1 szklanka jogurtu greckiego

1 szklanka wody lekko gazowanej

1 jajko

1 łyżka ekstraktu waniliowego

4 – 5 łodyg rabarbaru

2 łyżki cukru

1/2 szklanki mocnego naparu z hibiskusa (można zastąpić wodą)

jogurt grecki do podania

INSTRUKCJA

  • Rabarbar umyj i pokrój na 2 cm kawałki, przełóż do rondla dodaj cukier oraz napar z hibiskusa lub wodę i gotuj na małym ogniu do miękkości.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodaj jajko, jogurt grecki, wodę i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką.
  • Umaż placki na złoto na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką.
  • Gotowe podawaj z rabarbarem oraz jogurtem greckim.