Wyczekiwałam kiedy na poznańskich targowiskach pojawi się rabarbar i w końcu jest! Otwieram sezon przepisem na jogurtowe placki z rabarbarem, którego kolor został przeze mnie podkręcony naparem z hibiskusa i to właśnie jemu zawdzięcza tak piękny wygląd :). Przepis idealny na niedzielne śniadanie w promieniach słońca, mam nadzieję, że się skusicie :).
SKŁADNIKI
2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki cukru
1 szklanka jogurtu greckiego
1 szklanka wody lekko gazowanej
1 jajko
1 łyżka ekstraktu waniliowego
4 – 5 łodyg rabarbaru
2 łyżki cukru
1/2 szklanki mocnego naparu z hibiskusa (można zastąpić wodą)
jogurt grecki do podania
INSTRUKCJA
- Rabarbar umyj i pokrój na 2 cm kawałki, przełóż do rondla dodaj cukier oraz napar z hibiskusa lub wodę i gotuj na małym ogniu do miękkości.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodaj jajko, jogurt grecki, wodę i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką.
- Umaż placki na złoto na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką.
- Gotowe podawaj z rabarbarem oraz jogurtem greckim.