Mimo, że jajka w koszulce mają opinię trudnych do zrobienia, warto podjąć wyzywanie i je przygotować. Zachęcam do obejrzenia filmików dostępnych w internecie, które dokładnie pokazują cały proces. Ja z czasem znalazłam sposób, który najbardziej mi odpowiada i praktycznie zawsze się sprawdza. Nie myślcie jednak, że zawsze było tak prosto. Mam za sobą również nieudane próby, aczkolwiek zjadliwe :), nie zraziłam się jednak i pracowałam nad odpowiednią formą. Myślę, że po pierwszym przygotowaniu sami stwierdzicie, że nie ma się czego bać. Potrzeba jedynie odrobinę wprawy, a jak już jej nabierzecie, będziecie mogli w pełni cieszyć się ich smakiem. Spróbujcie! Jajka w koszulce mają szerokie zastosowanie, możemy je dodawać do sałatek, tostów czy zup. Świetnie komponują się ze szparagami, a płynne żółtko doskonale zastępuje nam sos (na samą myśl zatęskniłam już za wiosną :)).
Dzisiejszy przepis jest przede wszystkim bardzo zdrową propozycję na śniadanie, czy kolację. Do tego przepisu użyłam razowego chleba własnego wypieku, przepis również znajdzie się na blogu 🙂
Składnik:
Przepis na 2 porcje
2 jajka w temperaturze pokojowej
2 łyżki octu jabłkowego
1 litr wody
½ awokado
kilka liści sałaty rzymskiej
2 plastry łososia wędzonego
kiełki rzodkiewki
sól i pieprz
łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka masła
2 kromki razowego chleba na zakwasie
Przygotowanie:
- Zagotowujemy wodę, dodajemy 2 łyżki octu jabłkowego.
- Do miseczki wbijamy jajko, ostrożnie by nie uszkodzić żółtka. Gdy woda w garnku zacznie się gotować, zmniejszamy nieco ogień i pomału wlewamy jajko, trzymając naczynie jak najbliżej wody. Następnie zaczynamy delikatnie formować jajko, zgarniając łyżką białko do środka. Gotujemy 1,5 minuty, następnie delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Jajko jest idealnie ugotowane, gdy białko jest całkowicie ścięte, a żółtko nadal płynne.
- Kromki chleba smarujemy cienko masłem, kładziemy po liściu sałaty rzymskiej. Obieramy i kroimy awokado na plasterki, skrapiamy cytryną by nie ściemniało, układamy na chlebie, przyprawiamy solą i pieprzem by wydobyć smak awokado. Następnie dodajemy jajko w koszulce, łososia, dekorujemy kiełkami rzodkiewki. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.