Na pierwszy dzień kalendarzowej wiosny polecają się jajka marynowane w burakach z pastą z awokado. Piękne kolory i świeże smaki najlepiej opisują to co widzicie na zdjęciach. Koniecznie ten przepis musi pojawić się na Waszych wielkanocnych stołach :).
Składniki:
10 jajek ugotowanych na twardo (obranych ze skorupek)
– marynata –
1 duży burak
3 szklanki wody
0,5 szklanki octu jabłkowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
2 liście laurowe
5 ziarenek pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
– pasta z awokado –
żółtka z ugotowanych jajek
1/2 dużego awokado
1,5 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
rzeżucha do dekoracji
Przygotowanie:
- Jajka powinny być ugotowane w punkt (czas gotowania 8-10 minut od zagotowania wody). Jak przeciągniemy czas gotowania, pojawi się przy żółtku ciemna otoczka, co nie wygląda zbyt dobrze. Po obraniu powinny być w całości i nie uszkodzone.
- Przygotuj marynatę. Wszystkie składniki umieść w rondlu razem z pokrojonym na ćwiartki burakiem. Gotuj przez 10 minut. Odstaw do ostudzenia. Jeżeli nie lubisz octowego smaku, możesz ocet pominąć, a cukru dodać jedynie szczyptę wtedy.
- Jajka umieść w dużym słoju, zalej lekko ciepłą, ale nie gorącą marynatą. Odstaw na noc. Jeżeli zależy Ci na zdecydowanie bardziej octowym smaku, jajka możesz marynować dłużej nawet 2 – 3 dni. Kolor stanie się ciemniejszy, a octowy posmak zdecydowanie bardziej wyczuwalny.
- Rano wyjmij jajka z marynaty, odsącz i wysusz. Przekrój wzdłuż na pół i wyjmij łyżeczką żółtka.
- Żółtka umieść w naczyniu blendera razem z sokiem z cytryny, awokado, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj. Pasta powinna być jedwabiście gładka. Spróbuj i ewentualnie jeszcze dopraw solą lub sokiem z cytryny.
- Połówki jajek udekoruj pastą z awokado i rzeżuchą.