Jajka marynowane w burakach z pastą z awokado

Na pierwszy dzień kalendarzowej wiosny polecają się jajka marynowane w burakach z pastą z awokado. Piękne kolory i świeże smaki najlepiej opisują to co widzicie na zdjęciach. Koniecznie ten przepis musi pojawić się na Waszych wielkanocnych stołach :).

jajka-z-awokado-686x1024 Jajka marynowane w burakach z pastą z awokado

Składniki:

10 jajek ugotowanych na twardo (obranych ze skorupek)

– marynata –

1 duży burak

3 szklanki wody

0,5 szklanki octu jabłkowego

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

2 liście laurowe

5 ziarenek pieprzu

4 ziarenka ziela angielskiego

– pasta z awokado –

żółtka z ugotowanych jajek

1/2 dużego awokado

1,5 łyżki soku z cytryny

sól i pieprz do smaku

rzeżucha do dekoracji

jajka-faszerowane-686x1024 Jajka marynowane w burakach z pastą z awokado

Przygotowanie:

  • Jajka powinny być ugotowane w punkt (czas gotowania 8-10 minut od zagotowania wody). Jak przeciągniemy czas gotowania, pojawi się przy żółtku ciemna otoczka, co nie wygląda zbyt dobrze. Po obraniu powinny być w całości i nie uszkodzone.
  • Przygotuj marynatę. Wszystkie składniki umieść w rondlu razem z pokrojonym na ćwiartki burakiem. Gotuj przez 10 minut. Odstaw do ostudzenia. Jeżeli nie lubisz octowego smaku, możesz ocet pominąć, a cukru dodać jedynie szczyptę wtedy.
  • Jajka umieść w dużym słoju, zalej lekko ciepłą, ale nie gorącą marynatą. Odstaw na noc. Jeżeli zależy Ci na zdecydowanie bardziej octowym smaku, jajka możesz marynować dłużej nawet 2 – 3 dni. Kolor stanie się ciemniejszy, a octowy posmak zdecydowanie bardziej wyczuwalny.
  • Rano wyjmij jajka z marynaty, odsącz i wysusz. Przekrój wzdłuż na pół i wyjmij łyżeczką żółtka.
  • Żółtka umieść w naczyniu blendera razem z sokiem z cytryny, awokado, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj. Pasta powinna być jedwabiście gładka. Spróbuj i ewentualnie jeszcze dopraw solą lub sokiem z cytryny.
  • Połówki jajek udekoruj pastą z awokado i rzeżuchą.