Jajka faszerowane sałatką z awokado

Kolejny, wielkanocny przepis na faszerowane jajka :). Tym razem będzie zielono i świeżo, ale nie mdło za sprawą lekko ostrych kiełek rzodkiewki :). Jajka faszerowane sałatką z awokado to bardzo szybka i smaczna propozycja – u mnie na pewno pojawi się na stole. Będzie cieszyć nie tylko podniebienie, ale i oczy gości :).jajka-faszerowane-1-686x1024 Jajka faszerowane sałatką z awokado

Składniki:

10 jajek ugotowanych na twardo

1 awokado (dość twarde, ale dojrzałe)

8 rzodkiewek

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka dobrej oliwy

1 łyżka soku z cytryny

sól morska

świeżo zmielony czarny pieprz

kiełki rzodkiewki do dekoracji

jajka-z-awokado-1-686x1024 Jajka faszerowane sałatką z awokado

Przygotowanie:

  • Obrane awokado oraz rzodkiewki pokrój w dość drobną kostkę, dodaj posiekaną natkę pietruszki, oliwę, sok z cytryny i wszystko delikatnie wymieszaj.
  • Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Sałatkę wyłóż na ugotowane na twardo jajka.
  • Możesz też wyjąć łyżeczką żółtka, posiekać je i dodać do sałatki, a następnie nafaszerować sałatką jajka.
  • Posyp kiełkami rzodkiewki i podawaj.

faszerowane-jajka-686x1024 Jajka faszerowane sałatką z awokado