Kolejny, wielkanocny przepis na faszerowane jajka :). Tym razem będzie zielono i świeżo, ale nie mdło za sprawą lekko ostrych kiełek rzodkiewki :). Jajka faszerowane sałatką z awokado to bardzo szybka i smaczna propozycja – u mnie na pewno pojawi się na stole. Będzie cieszyć nie tylko podniebienie, ale i oczy gości :).
Składniki:
10 jajek ugotowanych na twardo
1 awokado (dość twarde, ale dojrzałe)
8 rzodkiewek
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka dobrej oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
kiełki rzodkiewki do dekoracji
Przygotowanie:
- Obrane awokado oraz rzodkiewki pokrój w dość drobną kostkę, dodaj posiekaną natkę pietruszki, oliwę, sok z cytryny i wszystko delikatnie wymieszaj.
- Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Sałatkę wyłóż na ugotowane na twardo jajka.
- Możesz też wyjąć łyżeczką żółtka, posiekać je i dodać do sałatki, a następnie nafaszerować sałatką jajka.
- Posyp kiełkami rzodkiewki i podawaj.