Rok temu na Instagramie mignął mi filmik prosto z Włoch, z podobnym tostem. Wtedy na prawdziwki było już za późno, ale w tym roku wiedziałam, że podobne danie muszę odtworzyć w mojej kuchni. Udało się, a tost jest obłędny i zdecydowanie stał się hitem w mojej rodzinie grzybiarzy. Co prawda przepis może wydawać się pracochłonny, ale sos z prawdzików możesz przygotować dzień wcześniej, a tosty zamiast smażyć na patelni, możesz podpiec w tosterze. My jednak zdecydowanie wolimy opcję na masełku….
SKŁADNIKI:
na 4 duże grzanki
6 dużych, oczyszczonych prawdzików
1 drobno posiekana szalotka
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżka posiekanego tymianku, cząbru lub natki pietruszki
1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego (można pominąć)
1/2 śmietanki 30% lub mascarpone
ser bursztyn lub grana padano
2 łyżki posiekanych orzechów (włoskich lub laskowych), najlepiej uprzednio podprażonych na suchej patelni
5 łyżek masła + masło do obsmażenia pieczywa
jeżeli podajesz z jajkiem w koszulce – 4 jajka
INSTRUKCJA
- Posiekaj w kostkę 4 prawdziwki. Na patelni rozpuść 3 łyżki masła, wrzuć szalotkę oraz czosnek i smaż chwilę. Następnie dodaj posiekane prawdziwki i smaż 3 minuty.
- Grzyby zalej bulionem i dodaj śmietankę lub mascarpone. Dodaj posiekany tymianek lub pietruszkę. Wymieszaj. Jeżeli nie dodajesz bulionu, dopraw porządnie solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 2 – 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Spróbuj, jeżeli trzeba dopraw jeszcze solą i odstaw.
- Pozostałe prawdziwki pokrój wzdłuż na grube plastry i ponacinaj nożem.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, plastry prawdziwków smaż około 2 minuty, po minucie z każdej strony. Dopraw solą.
- Kromki pieczywa obsmaż z każdej strony na maśle, na złoto.
- Każdą kromkę posmaruj sosem grzybowym, na to zetrzyj grube wiórki sera, ułóż plastry prawdziwków, posyp orzechami.
- Idealnym zwieńczeniem tej grzanki będzie jajko w koszulce, o którym zapomniałam przy robieniu zdjęcia….. :), koniecznie je podaj na grzance :).
- Ja lubie na wierzchu ułożyć jeszcze chipsy z szałwii (przygotujesz je smażąc kilka listków na maśle).
- Taka kanapka wymaga kilku etapów, może wydawać się pracochłonna, ale efekt jest tego wart.
- Smacznego!


