Granola kokosowo – truskawkowa

Granola zimą jest najchętniej wybieraną przeze mnie opcją śniadaniową. W szczelnie zamkniętych słoikach czekają na mnie różne jej warianty – po to, abym mogła sięgnąć po nią w każdej chwili, gdy tylko mam taką potrzebę ;). Granola kokosowo – truskawkowa jest jedną z moich ulubionych i najprostszych wersji i mam nadzieję, że Tobie również przypadnie do gustu. Świetnie smakuje z jogurtem greckim.

16325566_1312328972143710_1611257407_o-686x1024 Granola kokosowo - truskawkowa

Składniki:

3 szklanki płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych)

1 szklanka wiórków kokosowych

1/2 szklanki migdałów z grubsza posiekanych

szczypta soli

4 łyżki płynnego miodu

1/3 szklanki oleju kokosowego

dodatki po upieczeniu:

1/2 szklanki dużych płatków kokosowych

1/2 szklanki liofilizowanych truskawek

Przygotowanie:

  1. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce wymieszaj ze sobą sypkie składniki (oprócz truskawek i płatków kokosowych). Dodaj miód i olej kokosowy i jeszcze raz wszystko dokładniej wymieszaj, możesz palcami lekko pougniatać, aby powstały grudki.
  3. Mieszankę rozłóż równomiernie na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz przez około 20 minut.
  4. Od czasu do czasu całość przemieszaj. Granola ma nabrać pięknego, złotego koloru.
  5. Ostudź, następnie dodaj liofilizowane truskawki i płatki kokosowe i wymieszaj.
  6. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  7. Przykład podania: jogurt grecki wymieszaj z pudrem truskawkowym z tego przepisu, dodaj granolę, udekoruj świeżymi płatkami kokosa (patrz zdjęcia).