Granola zimą jest najchętniej wybieraną przeze mnie opcją śniadaniową. W szczelnie zamkniętych słoikach czekają na mnie różne jej warianty – po to, abym mogła sięgnąć po nią w każdej chwili, gdy tylko mam taką potrzebę ;). Granola kokosowo – truskawkowa jest jedną z moich ulubionych i najprostszych wersji i mam nadzieję, że Tobie również przypadnie do gustu. Świetnie smakuje z jogurtem greckim.
Składniki:
3 szklanki płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych)
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki migdałów z grubsza posiekanych
szczypta soli
4 łyżki płynnego miodu
1/3 szklanki oleju kokosowego
dodatki po upieczeniu:
1/2 szklanki dużych płatków kokosowych
1/2 szklanki liofilizowanych truskawek
Przygotowanie:
- Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- W dużej misce wymieszaj ze sobą sypkie składniki (oprócz truskawek i płatków kokosowych). Dodaj miód i olej kokosowy i jeszcze raz wszystko dokładniej wymieszaj, możesz palcami lekko pougniatać, aby powstały grudki.
- Mieszankę rozłóż równomiernie na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz przez około 20 minut.
- Od czasu do czasu całość przemieszaj. Granola ma nabrać pięknego, złotego koloru.
- Ostudź, następnie dodaj liofilizowane truskawki i płatki kokosowe i wymieszaj.
- Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
- Przykład podania: jogurt grecki wymieszaj z pudrem truskawkowym z tego przepisu, dodaj granolę, udekoruj świeżymi płatkami kokosa (patrz zdjęcia).