Gorąca czekolada z pomarańczową nutą – to nią oswajam jesienne i zimowe wieczory, szczególnie kiedy temperatura za oknem pozostawia wiele do życzenia :). W mojej kuchni powstało już wiele jej wersji, Wam również polecam eksperymentować. Mamy naprawdę sporo możliwości. Ja najbardziej lubię dodawać skórkę pomarańczową lub syrop z tego przepisu i przyprawę piernikową domowej roboty z tego przepisu.
SKŁADNIKI
500 ml mleka pełnotłustego
100 g gorzkiej czekolady minimum 70%
2 łyżki gorzkiego kakao w proszku
2 łyżki cukru trzcinowego (można dać więcej lub pominąć cukier)
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1/3 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
200 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru pudru
INSTRUKCJA
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
- Resztę składników umieść w rondelku, podgrzewaj co jakiś czas mieszając. Jak czekolada zacznie się gotować, zdejmij z ognia i odstaw, aby lekko przestygła.
- Przed podaniem możesz czekoladę, przelać przez sitko, aby pozbyć skórki pomarańczowej (ja tego nie robię).
- Czekoladę przelej do ozdobnych szklanek i udekoruj bitą śmietaną. Posyp cynamonem. Ja dodatkowo podawałam ją z pierniczkami, a brzegi kubka udekorowałam rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.