Gołąbki z młodej kapusty z kaszą gryczaną i grzybami

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą gryczaną i grzybami – lekkie, wiosenne wydanie dobrze znanych gołąbków z mięsem i ryżem. Tradycyjne gołąbki przygotowywane przez moją mamę to smak dzieciństwa. Zawsze gdy odwiedzam rodziców, mama mi je przygotowuje i jestem jej za to bardzo wdzięczna :). Smak jest nie do podrobienia. Postanowiłam więc zrobić swoją, wegańską wersję. Wyszło świeżo i naprawdę smacznie. Koniecznie spróbujcie!

DSC_8905-683x1024 Gołąbki z młodej kapusty z kaszą gryczaną i grzybami

SKŁADNIKI

1 główka młodej kapusty

– nadzienie –

250 g pieczarek

250 g boczników

150 g kaszy gryczanej palonej(namoczonej przez noc)

1 mała czerwona cebula 

2 łyżki oleju

sól i pieprz

– sos –

1 puszka pomidorów (w sezonie najlepiej zastąpić świeżymi)

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

2 łodygi selera naciowego

szczypta cukru

2 łyżki oleju

sól i pieprz

duży pęczek świeżego koperku

INSTRUKCJA

  • Pieczarki i boczniaki oczyść i umyj. Boczniaki pokrój w dość drobną kostkę, a pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. Namoczoną przez noc kaszę odsącz na sitku.
  • Na 2 łyżkach oleju podsmaż cebulę, następnie dodaj grzyby, oraz posiekane łodyżki kopru (nigdy ich nie wyrzucam, można je pominąć) i smaż około 4 – 5 minut, dodaj kaszę i smaż jeszcze chwilę. Dopraw szczyptą solą i pieprzem. Odstaw.
  • Przygotuj sos. Seler naciowy, cebulę oraz czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na dwóch łyżkach oleju. Warzywa mają się jedynie zeszklić, dodaj pomidory z puszki, do puszki wlej wodę i przelej ją do garnka z pomidorami. Przypraw solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Gotuj na małym ogniu około 15 minut. Na koniec dodaj posiekany koperek.
  • Pierwszą warstwę liści kapusty zdejmij i wyrzuć, ze względu na szkodliwe substancje, które mogą się w nich znajdować.
  • Zdejmij kilka kolejnych liści wyłóż nimi naczynie do zapiekania lub garnek w którym będą się gotować.
  • Zagotuj wodę w dość dużym garnku. Z kapusty wytnij głąb. Jak woda się zagotuje, włóż do garnka kapustę na około 10 minut. Wyjmij kapustę i  delikatnie zdejmij wszystkie liście.
  • Na środek każdego liścia wyłóż 2 łyżki farszu, załóż liść na farsz, następnie załóż boki liścia do środka i zwiń ciasno gołąbka.
  • Do naczynia wyłożonego liśćmi kapusty wlej kilka łyżek sosu pomidorowego i włóż gołąbki, każdą warstwę zalej sosem pomidorowym. Na wierzchu możesz dodatkowo ułożyć gałązki kopru. Naczynie z gołąbkami wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę w 180 stopniach lub gotuj na małym ogniu do miękkości.