Jeżeli jeszcze nie mieliście do czynienia z topinamburem, zrobienie z niego pieczonych frytek to dobra opcja na początek 🙂 Frytki z topinambura mają delikatnie orzechowy smak, są chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Tak naprawdę wystarczy sól, pieprz i olej, aby smakowały naprawdę dobrze. Poza tym pieczenie wynosi każde warzywo na wyższy poziom, sprawia, że jest dużo bardziej wyraziste w smaku, nabiera niesamowitej słodyczy, musicie spróbować 🙂 Topinambur, inaczej słonecznik bulwiasty ma wyjątkowe właściwości. Obniża poziom cukru we krwi, reguluje ciśnienie i obniża cholesterol. Warto go włączyć do codziennej diety.
Zbliża się majówka, jeżeli planujecie jakiś wypad za miasto i piknik, na pewno myślicie o tym, co zabrać ze sobą do jedzenia. Frytki z topinamburu, to jedna z moich propozycji, którą na pewno włączę do majówkowego menu. Prostota i szybkość w wykonaniu tego przepisu sprawiają, że mamy zdrową i nieskomplikowaną przekąskę. Dodajmy do tego sos jogurtowy i robi się jeszcze smaczniej 🙂
Składniki:
500 g topinambura
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego
Sos jogurtowy:
kubeczek jogurtu greckiego
sól i pieprz
garść posiekanej natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
oliwa do smaku
Przygotowanie:
- Topinambur myjemy dokładnie szczoteczką do warzyw, nie obieramy. Osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Wszystkie składniki sosu mieszamy razem.
- Topinambur kroimy na ćwiartki lub jeszcze mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy olej i dokładnie mieszamy.
- Wykładamy topinambur na formę pokrytą papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez 20 – 25 minut w temperaturze 190 stopni.
- Podajemy z sosem jogurtowym