Filety drobiowe w sosie rydzowym

Filety drobiowe w sosie rydzowym wyszły obłędne :). W tym roku przez susze było zdecydowanie mniej okazji do grzybobrania, jednak ciepła jesień, nieco deszczu i grzyby zaczęły pojawiać się w lasach. Nam ostatnio na spacerze udało się nazbierać sporą ilość rydzów. Swoją drogą uwielbiamy rydze, za ich niepowtarzalny smak i niesamowitą kruchość :). Tak naprawdę wystarczy czosnek i sól, aby były wyborne. 

DSC_4876-683x1024 Filety drobiowe w sosie rydzowym

SKŁADNIKI

2 filety drobiowe

250 g rydzów

2 ząbki czosnku

50 g masła

100 ml śmietanki kremówki

kilka gałązek tymianku

2 łyżki oleju rzepakowego

INSTRUKCJA

  • Mięso opłucz, osusz i przekrój poziomo na 2 cieńsze filety. Przypraw z obu stron solą i pieprzem.
  • Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  • Grzyby opłucz pod bieżącą wodą, następnie dobrze osusz. Rydze nie lubią być moczone długo w wodzie. Dlatego najpierw należy oczyścić je papierowym ręcznikiem, następnie opłukać porządnie wodą. Większe grzyby pokrój, te mniejsze pozostaw w całości.
  • Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć filety i smaż z obu stron na złoto. Zdejmij filety z patelni, dodaj masło, plasterki czosnku i gałązki tymianku. Smaż przez chwilę, po czym dodaj grzyby. 
  • Grzyby smaż przez 4 minuty, następnie dodaj filety drobiowe i całość duś jeszcze przez około 6 minut. 
  • Na koniec wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Całość trzymaj na ogniu jeszcze przez minutę.
  • Podawaj z grzankami lub pure ziemniaczanym.