Filety drobiowe w sosie rydzowym wyszły obłędne :). W tym roku przez susze było zdecydowanie mniej okazji do grzybobrania, jednak ciepła jesień, nieco deszczu i grzyby zaczęły pojawiać się w lasach. Nam ostatnio na spacerze udało się nazbierać sporą ilość rydzów. Swoją drogą uwielbiamy rydze, za ich niepowtarzalny smak i niesamowitą kruchość :). Tak naprawdę wystarczy czosnek i sól, aby były wyborne.
SKŁADNIKI
2 filety drobiowe
250 g rydzów
2 ząbki czosnku
50 g masła
100 ml śmietanki kremówki
kilka gałązek tymianku
2 łyżki oleju rzepakowego
INSTRUKCJA
- Mięso opłucz, osusz i przekrój poziomo na 2 cieńsze filety. Przypraw z obu stron solą i pieprzem.
- Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Grzyby opłucz pod bieżącą wodą, następnie dobrze osusz. Rydze nie lubią być moczone długo w wodzie. Dlatego najpierw należy oczyścić je papierowym ręcznikiem, następnie opłukać porządnie wodą. Większe grzyby pokrój, te mniejsze pozostaw w całości.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć filety i smaż z obu stron na złoto. Zdejmij filety z patelni, dodaj masło, plasterki czosnku i gałązki tymianku. Smaż przez chwilę, po czym dodaj grzyby.
- Grzyby smaż przez 4 minuty, następnie dodaj filety drobiowe i całość duś jeszcze przez około 6 minut.
- Na koniec wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Całość trzymaj na ogniu jeszcze przez minutę.
- Podawaj z grzankami lub pure ziemniaczanym.