Falafel z dipem buraczanym i jogurtowym

Te niepozorne kuleczki kryją w sobie bogactwo orientalnych aromatów i smaków. Doskonała propozycja na letni obiad, może też stanowić świetną przekąskę podczas letnich imprez w ogrodzie :). Falafel z dipem buraczanym i jogurtowym możecie również podać w tortillach z sałaty masłowej :). To bardzo zdrowa i efektowna propozycja podania :).

falafel-z-dipem-buraczanym-686x1024 Falafel z dipem buraczanym i jogurtowym

Składniki:

– falafel –

4 szklanki namoczonej przez noc ciecierzycy

2 ząbki czosnku

skórka otarta z 1 cytryny

sok z 1 cytryny

1 cebulka szalotka

1 pęczek kolendry

1/2 pęczka natki pietruszki

1 i 1/2 łyżeczki nasion kuminu

1 łyżeczka nasion kolendry

1/2 łyżeczki mielonego chilli

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli

olej rzepakowy do smażenia

– dip jogurtowy –

1 kubeczek naturalnego jogurtu (w wersji wegańskiej roślinnego)

garść posiekanej mięty

2 łyżki soku z cytryny

skórka otarta z połowy cytryny

sól i pieprz

– dip buraczany –

1 upieczony burak

4 łyżki jogurtu naturalnego ( w wersji wegańskiej roślinnego)

1 ząbek czosnku

2 łyżki nasion słonecznika

sól

DSC_7167-686x1024 Falafel z dipem buraczanym i jogurtowym

Przygotowanie:

  • Odsączoną ciecierzycę zmiel. Najlepiej zrobić to w maszynce do mięsa lub za pomocą blendera. Pamiętaj, że ciecierzyca ma być tylko namoczona, nie ugotowana.
  • Nasiona kuminu i kolendry podpraż na suchej patelni. Przełóż do moździerza, dodaj sól, kardamon, cynamon, chilli i wszystko razem porządnie rozetrzyj.
  • Do ciecierzycy dodaj utarte przyprawy, drobną posiekaną kolendrę i natkę pietruszki, sok oraz skórkę otartą z cytryny, rozgniecione ząbki czosnku i drobno posiekaną cebulkę. Dokładnie wymieszaj dłońmi, spróbuj i ewentualnie dodaj nieco soli.
  • Dodaj sodę oczyszczoną i jeszcze raz wymieszaj.
  • Z tak powstałej masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju rzepakowego około 300 ml i smaż kulki na złoto.
  • Zamiast kulek możesz uformować placuszki i upiec je w piekarniku.
  • Jogurt wymieszaj z 2 łyżkami soku z cytryny i skórką otartą z połowy cytryny, przypraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną miętę (jeżeli ma być wersja wegańska, użyj jogurtu roślinnego)
  • Buraka zmiksuj, dodaj 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku i 2 łyżki nasion słonecznika. Zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą.