Te niepozorne kuleczki kryją w sobie bogactwo orientalnych aromatów i smaków. Doskonała propozycja na letni obiad, może też stanowić świetną przekąskę podczas letnich imprez w ogrodzie :). Falafel z dipem buraczanym i jogurtowym możecie również podać w tortillach z sałaty masłowej :). To bardzo zdrowa i efektowna propozycja podania :).
Składniki:
– falafel –
4 szklanki namoczonej przez noc ciecierzycy
2 ząbki czosnku
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
1 cebulka szalotka
1 pęczek kolendry
1/2 pęczka natki pietruszki
1 i 1/2 łyżeczki nasion kuminu
1 łyżeczka nasion kolendry
1/2 łyżeczki mielonego chilli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
olej rzepakowy do smażenia
– dip jogurtowy –
1 kubeczek naturalnego jogurtu (w wersji wegańskiej roślinnego)
garść posiekanej mięty
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
sól i pieprz
– dip buraczany –
1 upieczony burak
4 łyżki jogurtu naturalnego ( w wersji wegańskiej roślinnego)
1 ząbek czosnku
2 łyżki nasion słonecznika
sól
Przygotowanie:
- Odsączoną ciecierzycę zmiel. Najlepiej zrobić to w maszynce do mięsa lub za pomocą blendera. Pamiętaj, że ciecierzyca ma być tylko namoczona, nie ugotowana.
- Nasiona kuminu i kolendry podpraż na suchej patelni. Przełóż do moździerza, dodaj sól, kardamon, cynamon, chilli i wszystko razem porządnie rozetrzyj.
- Do ciecierzycy dodaj utarte przyprawy, drobną posiekaną kolendrę i natkę pietruszki, sok oraz skórkę otartą z cytryny, rozgniecione ząbki czosnku i drobno posiekaną cebulkę. Dokładnie wymieszaj dłońmi, spróbuj i ewentualnie dodaj nieco soli.
- Dodaj sodę oczyszczoną i jeszcze raz wymieszaj.
- Z tak powstałej masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju rzepakowego około 300 ml i smaż kulki na złoto.
- Zamiast kulek możesz uformować placuszki i upiec je w piekarniku.
- Jogurt wymieszaj z 2 łyżkami soku z cytryny i skórką otartą z połowy cytryny, przypraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną miętę (jeżeli ma być wersja wegańska, użyj jogurtu roślinnego)
- Buraka zmiksuj, dodaj 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku i 2 łyżki nasion słonecznika. Zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą.