Dynia piżmowa faszerowana kaszą pęczak

Lubicie kaszę pęczak ? Ja bardzo, za lekko orzechowy smak i wartości odżywcze. Pęczak zawiera mnóstwo składników mineralnych i witamin, reguluje ciśnienie krwi i cholesterol. Nie każdy wie, że to bardzo wartościowy gatunek kaszy jęczmiennej. Dania przygotowane z jej dodatkiem są sycące i bardzo wartościowe. Warto z niej korzystać, doskonale pasuje do mięs, dań warzywnych i co niektórych zapewne zaskoczy – deserów :).

dynia-1-686x1024 Dynia piżmowa faszerowana kaszą pęczak

pieczona-dynia-1-686x1024 Dynia piżmowa faszerowana kaszą pęczak

Składniki:

1 dynia piżmowa

1 szklanka pęczaku

woda do gotowania kaszy

1 szklanka świeżych liści szpinaku

10 suszonych na słońcu pomidorów, wcześniej namoczonych (mogą być też z zalewy)

2 łyżki pestek dyni

sól morska

świeżo zmielony, czarny pieprz

olej rzepakowy

sos cytrynowy

1 łyżka soku z cytryny

1/2 łyżeczki musztardy dijon

4 – 5 łyżek oleju rzepakowego ( u mnie nierafinowany)

sól morska

świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Dynię przekrój wzdłuż na pół. Ponacinaj, skrop olejem rzepakowym, przypraw solą morską i pieprzem. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz do miękkości przez około 30 minut.
  2. Kaszę przełóż na sitko i opłucz pod bieżącą wodą. W rondelku zagotuj 3 szklanki wody z porządną szczyptą soli i odrobiną oleju. Na gotującą się wodę wrzuć kaszę pęczak, zamieszaj i gotuj pod przykryciem około 15 – 20 minut. Nie mieszaj w trakcie.
  3. Wszystkie składniki sosu umieść w małym słoiczku, zakręć i wstrząśnij aby składniki się połączyły. Spróbuj, ewentualnie dodaje nieco więcej soku z cytryny lub oleju.
  4. Do ugotowanej kaszy dodaj liście szpinaku (zmiękną pod wpływem temperatury), posiekane w paseczki suszone pomidory oraz podprażone na suchej patelni pestki dyni.
  5. Wyjmij z piekarnika dynię, łyżką wyjmij upieczony miąższ, uważając aby nie uszkodzić skóry. Miąższ dyni posiekaj i dodaj do pęczaku. Polej sosem (kilka łyżek) i dokładnie wymieszaj.
  6. Kaszą wypełnij dynie i podawaj. Możesz też podać pęczak w dużej misce, jako dodatek do obiadu.