Lubicie kaszę pęczak ? Ja bardzo, za lekko orzechowy smak i wartości odżywcze. Pęczak zawiera mnóstwo składników mineralnych i witamin, reguluje ciśnienie krwi i cholesterol. Nie każdy wie, że to bardzo wartościowy gatunek kaszy jęczmiennej. Dania przygotowane z jej dodatkiem są sycące i bardzo wartościowe. Warto z niej korzystać, doskonale pasuje do mięs, dań warzywnych i co niektórych zapewne zaskoczy – deserów :).
Składniki:
1 dynia piżmowa
1 szklanka pęczaku
woda do gotowania kaszy
1 szklanka świeżych liści szpinaku
10 suszonych na słońcu pomidorów, wcześniej namoczonych (mogą być też z zalewy)
2 łyżki pestek dyni
sól morska
świeżo zmielony, czarny pieprz
olej rzepakowy
sos cytrynowy
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy dijon
4 – 5 łyżek oleju rzepakowego ( u mnie nierafinowany)
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Dynię przekrój wzdłuż na pół. Ponacinaj, skrop olejem rzepakowym, przypraw solą morską i pieprzem. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz do miękkości przez około 30 minut.
- Kaszę przełóż na sitko i opłucz pod bieżącą wodą. W rondelku zagotuj 3 szklanki wody z porządną szczyptą soli i odrobiną oleju. Na gotującą się wodę wrzuć kaszę pęczak, zamieszaj i gotuj pod przykryciem około 15 – 20 minut. Nie mieszaj w trakcie.
- Wszystkie składniki sosu umieść w małym słoiczku, zakręć i wstrząśnij aby składniki się połączyły. Spróbuj, ewentualnie dodaje nieco więcej soku z cytryny lub oleju.
- Do ugotowanej kaszy dodaj liście szpinaku (zmiękną pod wpływem temperatury), posiekane w paseczki suszone pomidory oraz podprażone na suchej patelni pestki dyni.
- Wyjmij z piekarnika dynię, łyżką wyjmij upieczony miąższ, uważając aby nie uszkodzić skóry. Miąższ dyni posiekaj i dodaj do pęczaku. Polej sosem (kilka łyżek) i dokładnie wymieszaj.
- Kaszą wypełnij dynie i podawaj. Możesz też podać pęczak w dużej misce, jako dodatek do obiadu.