Ze względu na to, że co raz częściej trafiają do mnie książkowe pozycje, które w bezpośredni lub pośredni sposób dotyczą kuchni – postanowiłam, że raz na jakiś czas będę się z Wami dzielić moimi spostrzeżeniami dotyczącymi wybranych książek :). Ostatnio odebrałam miłą przesyłkę, a w niej Dwudziestolecie od kuchni – książka Aleksandry Zaprutko – Janickiej, znanej z bestselleru Okupcja od kuchni.
Większość z nas miała do czynienia z przekazywanymi z pokolenia na pokolenie i niezawodnymi radami naszych prababć. Dwudziestolecie od kuchni właśnie im oddaje głos. Opowiada o codziennym życiu kobiet, które nie bacząc na przeciwności losu prowadziły domy, wychowywały dzieci i pracowały zawodowo. Żyły pod presją głęboko zakorzenionego i tradycyjnego podziału płci. Aleksandra Zaprutko – Janicka pięknie pisze o polskich supermenkach, walczących ze stereotypami, biedą i ciężarem codziennych obowiązków. Te kobiety świetnie dawały sobie radę w naprawdę ciężkich czasach, brak pieniędzy kompensowały pomysłowością i zaradnością.
Pokazując historię przedwojennej Polski od kuchni Zaprutko – Janicka opisuje czasy pełne kontrastów i społecznego rozwarstwienia. Życie arystokratycznych rodzin zestawia z kryzysem i głodem. Pisze o emancypacji kobiet, o postępie technicznym, który odmienił codzienne życie gospodyń, opisuje ich przedsiębiorczość i walkę z codziennym przeciwnościami losu.
Moim zdaniem warto poznać historię tych wspaniałych supermenek i tajniki dawnej gastronomii. Mimo, że niektóre historie opisywane w książce mogą wydawać nam się obce i nieadekwatne do naszych czasów, wciąż wiele porad pozostaje aktualnych. Z książki dowiemy się również jak wyglądał przedwojenny street food, tak szalenie modny w dzisiejszych czasach. Dzięki tej książce poznacie kobiece oblicze II Rzeczypospolitej i zapewniam, że nie tylko od strony kulinariów 🙂
Na końcu książki czeka na czytelnika miła niespodzianka w postaci zbioru niezawodnych porad gospodyń z tamtej epoki, które nie straciły terminu ważności :).