Zrobienie domowych tortilli nigdy nie przychodziło mi łatwo, tortille często wychodziły mi za suche, łamały się. Niczym nie przypominały tych z meksykańskich restauracji. Były zjadliwe, ale ciągle czułam niedosyt 😉 Ostatnio naszła mnie ochota na domowe tacos z kurczakiem. Wszystko niby proste, wystarczy mąka kukurydziana, woda i sól. Jednak to szczegóły mają tutaj znaczenie. Nie zwykła mąka, a masa harina, nie gorąca woda, a ciepła woda i wiele innych czynników, które decydują o smaku tortilli. Na masa harinę natknęłam się szukając idealnego sposobu na te słynne placki kukurydziane. Masa harina jest przygotowywana w specjalnym sposób zwany nixtamalizacją. Ziarna kukurydzy moczy się w wodzie z wapnem, następnie dokładnie płucze i mieli, dzięki czemu powstaje nixtamal, który po wysuszenie daje mąkę masa harinę. Ten typ mąki dostaniecie w sklepach internetowych lub stacjonarnym sklepie z produktami z całego świata.
Składniki:
na 4-5 porcji
Tortille:
250 g masa hariny
260 ml ciepłej wody
porządna szczypta soli
Dodatki:
1 duża pierś z kurczaka oczyszczona z błonek
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki
sól i pieprz
1-2 łyżki oliwy
ulubiona sałata
czerwona cebula
czerwona papryka
posiekana natka pietruszki lub kolendra
Sos jogurtowy:
250 g jogurtu greckiego
2 łyżki soku z cytryny
kilka listków posiekanej mięty i pietruszki
sól i pieprz
Salsa z awokado i pomidora
1 awokado
2 pomidory malinowe
1/2 czerwonej cebuli
sól i pieprz
sok z cytryny
dobra oliwa
Przygotowanie:
Tortille
- Do miski z masa hariną dodajemy ciepłą wodę mieszamy tak, aby składniki się połączyły. Następnie dodajemy szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto. Na początku masa będzie się kruszyć i rozpadać, ale pod wpływem intensywnego wyrabiania i ciepła rąk nabierze jednolitej, gładkiej konsystencji (zajmie to około 3-4 minuty). Jeżeli masa nadal będzie się kruszyć można dodać 2-3 łyżki zimnej wody.
- Miskę z ciastem przykrywamy folią, aby nie wyschło i odstawiamy na 30 minut.
- Po tym czasie formujemy kulki wielkości piłeczki golfowej, na czas wałkowania przykrywamy ściereczką.
- Następnie wałkujemy ciasto przez folię spożywczą za pomocą wałka kuchennego.
- Placki podpiekamy na rozgrzanej patelni po około 40 sekund z każdej strony. Podczas wypiekania na cieście mogą pojawiać się pęcherzyki powietrza. Nie przejmujcie się tym to dobry znak 🙂
- Gdy tortille są jeszcze ciepłe formujemy je tak, aby przypominały kształtem muszle. Ja to robię w ten sposób, że placki składam na pół i wkładam między dwie szklanki, aby nabrały odpowiedniego kształtu.
Dodatki:
- Kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i kurkumą, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy, aby mięso pokryło się przyprawami. Odstawiamy na minimum 30 minut, następnie smażymy kilka minut.
- Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, ulubioną sałatę rwiemy na kawałki (świetnie sprawdzi się tutaj sałata lodowa)
Sos jogurtowy:
- Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Dodajemy posiekane zioła, całość mieszamy.
Salsa z awokado i pomidorów:
- Awokado kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny (ważne, aby awokado nie było zbyt miękkie)
- Pomidory kroimy w kostkę (możemy wcześniej usunąć gniazda nasienne)
- Czerwoną cebulę siekamy w kosteczkę.
- Dodajemy 2 łyżki oliwy, sól i pieprz, całość mieszamy
Przed podaniem tortille możemy podgrzać w piekarniku. Wszystkie dodatki stawiamy na stole i każdy komponuje swoje tacos z ulubionymi składnikami 🙂 Moje dodatki są przykładowe, możemy dodać ogórka, kukurydzę – to na co w danej chwili mamy ochotę.