Domowe tacos z kurczakiem

Zrobienie domowych tortilli nigdy nie przychodziło mi łatwo, tortille często wychodziły mi za suche, łamały się. Niczym nie przypominały tych z meksykańskich restauracji. Były zjadliwe, ale ciągle czułam niedosyt 😉 Ostatnio naszła mnie ochota na domowe tacos z kurczakiem. Wszystko niby proste, wystarczy mąka kukurydziana, woda i sól. Jednak to szczegóły mają tutaj znaczenie. Nie zwykła mąka, a masa harina, nie gorąca woda, a ciepła woda i wiele innych czynników, które decydują o smaku tortilli. Na masa harinę natknęłam się szukając idealnego sposobu na te słynne placki kukurydziane. Masa harina jest przygotowywana w specjalnym sposób zwany nixtamalizacją. Ziarna kukurydzy moczy się w wodzie z wapnem, następnie dokładnie płucze i mieli, dzięki czemu powstaje nixtamal, który po wysuszenie daje mąkę masa harinę. Ten typ mąki dostaniecie w sklepach internetowych lub stacjonarnym sklepie z produktami z całego świata.

 

Tacos-1024x685 Domowe tacos z kurczakiem

Składniki:

na 4-5 porcji

Tortille:

250 g masa hariny

260 ml ciepłej wody

porządna szczypta soli

Dodatki:

1 duża pierś z kurczaka oczyszczona z błonek

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki

sól i pieprz

1-2 łyżki oliwy

ulubiona sałata

czerwona cebula

czerwona papryka

posiekana natka pietruszki lub kolendra

Sos jogurtowy:

250 g jogurtu greckiego

2 łyżki soku z cytryny

kilka listków posiekanej mięty i pietruszki

sól i pieprz

Salsa z awokado i pomidora

1 awokado

2 pomidory malinowe

1/2 czerwonej cebuli

sól i pieprz

sok z cytryny

dobra oliwa

Przygotowanie:

Tortille

  1. Do miski z masa hariną dodajemy ciepłą wodę mieszamy tak, aby składniki się połączyły. Następnie dodajemy szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto. Na początku masa będzie się kruszyć i rozpadać, ale pod wpływem intensywnego wyrabiania i ciepła rąk nabierze jednolitej, gładkiej konsystencji (zajmie to około 3-4 minuty). Jeżeli masa nadal będzie się kruszyć można dodać 2-3 łyżki zimnej wody.
  2. Miskę z ciastem przykrywamy folią, aby nie wyschło i odstawiamy na 30 minut.
  3. Po tym czasie formujemy kulki wielkości piłeczki golfowej, na czas wałkowania przykrywamy ściereczką.
  4.  Następnie wałkujemy ciasto przez folię spożywczą za pomocą wałka kuchennego.
  5. Placki podpiekamy na rozgrzanej patelni po około 40 sekund z każdej strony. Podczas wypiekania na cieście mogą pojawiać  się pęcherzyki powietrza. Nie przejmujcie się tym to dobry znak 🙂
  6. Gdy tortille są jeszcze ciepłe formujemy je tak, aby przypominały kształtem muszle. Ja to robię w ten sposób, że placki składam na pół i wkładam między dwie szklanki, aby nabrały odpowiedniego kształtu.

Dodatki:

  1. Kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i kurkumą, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy, aby mięso pokryło się przyprawami. Odstawiamy na minimum 30 minut, następnie smażymy kilka minut.
  2. Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, ulubioną sałatę rwiemy na kawałki (świetnie sprawdzi się tutaj sałata lodowa)

Sos jogurtowy:

  1. Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  2. Dodajemy posiekane zioła, całość mieszamy.

Salsa z awokado i pomidorów:

  1. Awokado kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny (ważne, aby awokado nie było zbyt miękkie)
  2. Pomidory kroimy w kostkę (możemy wcześniej usunąć gniazda nasienne)
  3. Czerwoną cebulę siekamy w kosteczkę.
  4. Dodajemy 2 łyżki oliwy, sól i pieprz, całość mieszamy

Przed podaniem tortille możemy podgrzać w piekarniku. Wszystkie dodatki stawiamy na stole i każdy komponuje swoje tacos z ulubionymi składnikami 🙂 Moje dodatki są przykładowe, możemy dodać ogórka, kukurydzę – to na co w danej chwili mamy ochotę.