Domowe frytki z sosem miodowo – musztardowym

Domowe frytki z sosem miodowo – musztardowym świetnie sprawdzą się jako dodatek do burgerów lub steków, ale też same w sobie będą doskonałe :). Z piwem korzennym smakują jeszcze lepiej, a jak dodamy do tego dobre towarzystwo, świetny film i ciepły koc… Zapowiada się wieczór idealny :). Bardzo Wam polecam!

Jaki już mowa o burgerach to zajrzyjcie tutaj. Pełnia kulinarnego szczęścia :).

DSC_3176-686x1024 Domowe frytki z sosem miodowo - musztardowym

SKŁADNIKI

5 dużych ziemniaków

świeży tymianek lub oregano

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

2 łyżki oleju rzepakowego

sos

100 ml jogurtu greckiego

1 łyżeczka miodu

2 łyżeczki musztardy

1 łyżeczka posiekanego tymianku lub oregano

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

INSTRUKCJA

  • Ziemniaki obierz, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je w ósemki. Wymieszaj z olejem i łyżką posiekanego tymianku. Wyłóż na blachę do pieczenia. 
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz przez 15 – 20 minut. Upieczone dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Przygotuj sos. Jogurt Wymieszaj z miodem, musztardą, solą i pieprzem. Spróbuj ewentualnie dodaj nieco więcej musztardy lub miodu.