Domowe frytki z sosem miodowo – musztardowym świetnie sprawdzą się jako dodatek do burgerów lub steków, ale też same w sobie będą doskonałe :). Z piwem korzennym smakują jeszcze lepiej, a jak dodamy do tego dobre towarzystwo, świetny film i ciepły koc… Zapowiada się wieczór idealny :). Bardzo Wam polecam!
Jaki już mowa o burgerach to zajrzyjcie tutaj. Pełnia kulinarnego szczęścia :).
SKŁADNIKI
5 dużych ziemniaków
świeży tymianek lub oregano
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego
sos
100 ml jogurtu greckiego
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka posiekanego tymianku lub oregano
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
INSTRUKCJA
- Ziemniaki obierz, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je w ósemki. Wymieszaj z olejem i łyżką posiekanego tymianku. Wyłóż na blachę do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz przez 15 – 20 minut. Upieczone dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Przygotuj sos. Jogurt Wymieszaj z miodem, musztardą, solą i pieprzem. Spróbuj ewentualnie dodaj nieco więcej musztardy lub miodu.