Dodatki do świątecznego obiadu

Uwielbiam świąteczne programy kulinarne Jamie Oliver’a. Miejsca, klimat, dekoraje, ludzie i wreszcze te cudowne przepisy! Kocham i oglądam co roku w grudniu :). To własnie z jednego z tych programów zaczerpnęłam przepis na pieczone ziemniaki. Może się wydawać, że nie ma nic wyjątkowego w pieczonych ziemniakach, a jednak! Wystarczy im poświęcić nieco czasu, a zapewniam Was, że ten przepis zostanie z Wami już na zawsze :). To mój ulubiony dodatek do pieczonego kurczaka czy świątecznego indyka :). Czasem jemy je po prostu same, moi domownicy je uwielbiają :).

Odczaruję też kalafiora, połączenie z kminkiem i orzechową kruszonką smakuje naprawdę wyjątkowo :).

Do  tych dodatków doskonale pasuje kremowy sos gorgonzola, na który przepis również tutaj znajdziecie.

DSC_8475-683x1024 Dodatki do świątecznego obiadu

 

MOJE ULUBIONE PIECZONE ZIEMNIAKI

SKŁADNIKI

1,5 kg ziemniaków średniej wielkości

10 łyżek oleju rzepakowego

5 łyżek octu balsamicznego

płaska łyżeczka soli

świeżo zmielony czarny pieprz ( 5 przekręceń młynka)

4 gałązki rozmarynu lub tyminaku (wtedy tymianku daj więcej, ma drobniejsze gałązki)

6 zabków czosnku rozgniecionych w łupinach

100 g masła

INSTRUKCJA

  1. Ziemniak obierz i gotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut.
  2. Piekarnik rozgrzej do 210 stopni.
  3. Przygotuj zalewę z oleju, octu, soli i pieprzu, dokładnie wymieszaj dodaj posiekane igiełki rozmarynu lub listki tymianku.
  4. Po ugotowaniu ziemniaki odcedź i kilka razy intensywniej potrząśnij garnkiem.
  5. Ziemniaki wyłóż do naczynia do zapiekania i polej zalewą, pomiędzy ziemniaki włóż ząbki czosnku, możesz też dodać jeszcze kika gałązek ziół (tyminaku lub rozmarynu).
  6.  Piecz przez 35 minut po tym czasie wyjmij z piekarnika i każdego ziemniaka dociśnij tłuczkiem do ziemniaków, tak aby ziemniaki były delikatnie spłaszczone, dodaj wiórki masła i ponownie wstaw do piekarnika na około 20 minut, ziemniaki powinny być pięknie rumiane.
  7. Wcześniejsze gotowanie ziemniaków sprawia, że po upieczeniu są cudownie chrupiące z wierzchu i puszyste w środku.

 

RÓŻYCZKI KALAFIORA PIECZONE Z KMINKIEM I ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI

1 kalafior podzielony na różyczki

1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich

2 łyżeczki ziaren kolendry

2 łyżeczki ziaren kminku

1/2 łyżeczki soli

skórka otarta z 1 cytryny

INSTRUKCJA

  1.  Różyczki kalafiora blanszuj przez 5 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedż i pozostaw na sicie żeby całkowicie odparował, różyczki muszą być suche.
  2. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  3. Kolendrę i kminek utłucz w moździerzu.Wymieszaj z orzechami, solą oraz skorką cytrynową.
  4. Rożyczki kalafiora obtocz w orzechowej kruszonce i piecz przez 20 minut. Na koniec możesz dodać dwie łyżki masła i wymieszać.

 

KREMOWY SOS GORGONZOLA

300 ml śmietanki 30 %

200 g sera gorgonzola

1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

szczypta soli

listki z dwóch gałązek świeżego tymianku

INSTRUKCJA

  1. Śmietankę, ser, przyprawy oraz zioła umieść w rondelku i mieszaj trzepaczką, aż do rozpuszczenia się sera.
  2. Po rozpuszczeniu się sera, gotuj  sos na małym ogniu jeszcze przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając.