Uwielbiam świąteczne programy kulinarne Jamie Oliver’a. Miejsca, klimat, dekoraje, ludzie i wreszcze te cudowne przepisy! Kocham i oglądam co roku w grudniu :). To własnie z jednego z tych programów zaczerpnęłam przepis na pieczone ziemniaki. Może się wydawać, że nie ma nic wyjątkowego w pieczonych ziemniakach, a jednak! Wystarczy im poświęcić nieco czasu, a zapewniam Was, że ten przepis zostanie z Wami już na zawsze :). To mój ulubiony dodatek do pieczonego kurczaka czy świątecznego indyka :). Czasem jemy je po prostu same, moi domownicy je uwielbiają :).
Odczaruję też kalafiora, połączenie z kminkiem i orzechową kruszonką smakuje naprawdę wyjątkowo :).
Do tych dodatków doskonale pasuje kremowy sos gorgonzola, na który przepis również tutaj znajdziecie.
MOJE ULUBIONE PIECZONE ZIEMNIAKI
SKŁADNIKI
1,5 kg ziemniaków średniej wielkości
10 łyżek oleju rzepakowego
5 łyżek octu balsamicznego
płaska łyżeczka soli
świeżo zmielony czarny pieprz ( 5 przekręceń młynka)
4 gałązki rozmarynu lub tyminaku (wtedy tymianku daj więcej, ma drobniejsze gałązki)
6 zabków czosnku rozgniecionych w łupinach
100 g masła
INSTRUKCJA
- Ziemniak obierz i gotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 210 stopni.
- Przygotuj zalewę z oleju, octu, soli i pieprzu, dokładnie wymieszaj dodaj posiekane igiełki rozmarynu lub listki tymianku.
- Po ugotowaniu ziemniaki odcedź i kilka razy intensywniej potrząśnij garnkiem.
- Ziemniaki wyłóż do naczynia do zapiekania i polej zalewą, pomiędzy ziemniaki włóż ząbki czosnku, możesz też dodać jeszcze kika gałązek ziół (tyminaku lub rozmarynu).
- Piecz przez 35 minut po tym czasie wyjmij z piekarnika i każdego ziemniaka dociśnij tłuczkiem do ziemniaków, tak aby ziemniaki były delikatnie spłaszczone, dodaj wiórki masła i ponownie wstaw do piekarnika na około 20 minut, ziemniaki powinny być pięknie rumiane.
- Wcześniejsze gotowanie ziemniaków sprawia, że po upieczeniu są cudownie chrupiące z wierzchu i puszyste w środku.
RÓŻYCZKI KALAFIORA PIECZONE Z KMINKIEM I ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI
1 kalafior podzielony na różyczki
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
2 łyżeczki ziaren kolendry
2 łyżeczki ziaren kminku
1/2 łyżeczki soli
skórka otarta z 1 cytryny
INSTRUKCJA
- Różyczki kalafiora blanszuj przez 5 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedż i pozostaw na sicie żeby całkowicie odparował, różyczki muszą być suche.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
- Kolendrę i kminek utłucz w moździerzu.Wymieszaj z orzechami, solą oraz skorką cytrynową.
- Rożyczki kalafiora obtocz w orzechowej kruszonce i piecz przez 20 minut. Na koniec możesz dodać dwie łyżki masła i wymieszać.
KREMOWY SOS GORGONZOLA
300 ml śmietanki 30 %
200 g sera gorgonzola
1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
szczypta soli
listki z dwóch gałązek świeżego tymianku
INSTRUKCJA
- Śmietankę, ser, przyprawy oraz zioła umieść w rondelku i mieszaj trzepaczką, aż do rozpuszczenia się sera.
- Po rozpuszczeniu się sera, gotuj sos na małym ogniu jeszcze przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając.