Tym razem coś na leniwe, wiosenne śniadanie. Delikatne pancakes na maślance rozpływają się w ustach i smakują wybornie :). Podane z ulubionymi dodatkami będą stanowić doskonały początek dnia. Ja uwielbiam takie śniadania, gdy nie muszę się śpieszyć, mogę delektować się chwilą i wspólnie spędzonym czasem. Pankejki to idealne comfort food.
Składniki:
120 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru trzcinowego
140 ml maślanki
3 duże jajka
szczypta soli
Przygotowanie:
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
- W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia.
- Dodaj żółtka i maślankę.
- Na koniec delikatnie wmieszaj ubite białka.
- Smaż placuszki na patelni z nieprzywierającą powłoką.
- Placuszki są bardzo delikatne i smażą się bardzo szybko.
- Podawaj z ulubioną konfiturą, jogurtem greckim i syropem klonowym.