Delikatne pancakes na maślance

Tym razem coś na leniwe, wiosenne śniadanie. Delikatne pancakes na maślance rozpływają się w ustach i smakują wybornie :). Podane z ulubionymi dodatkami będą stanowić doskonały początek dnia. Ja uwielbiam takie śniadania, gdy nie muszę się śpieszyć, mogę delektować się chwilą i wspólnie spędzonym czasem. Pankejki to idealne comfort food.

pancakes-na-maslance-686x1024 Delikatne pancakes na maślance

Składniki:

120 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru trzcinowego

140 ml maślanki

3 duże jajka

szczypta soli

placki-686x1024 Delikatne pancakes na maślance

Przygotowanie:

  • Oddziel białka od żółtek.
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
  • W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj żółtka i maślankę.
  • Na koniec delikatnie wmieszaj ubite białka.
  • Smaż placuszki na patelni z nieprzywierającą powłoką.
  • Placuszki są bardzo delikatne i smażą się bardzo szybko.
  • Podawaj z ulubioną konfiturą, jogurtem greckim i syropem klonowym.