Czekoladowe uszka

Inspiracją do tego dania było zdjęcie tradycyjnych uszek z czerwonym barszczem. Jadąc pociągiem przeglądałam gazetę o tematyce kulinarnej, mój wzrok przyciągnęła intensywna czerwień barszczu i piękne, lepione z niezwykłą starannością uszka. Tak się złożyło, że byłam na etapie szukania wyjątkowego deseru, którym mogłabym zaskoczyć moich gości.
Pomyślałam, dlaczego by nie zrobić małego przekrętu i nie zamienić tradycyjnego wigilijnego dania w elegancki deser? To był strzał w dziesiątkę ! 🙂 Czekolada i truskawki to dla mnie połączenie idealne. Całość zachwyca i cudownie smakuje.

Składniki:

 na 6 porcji

150 g mąki pszennej

100  ml ciepłej wody

szczypta soli

1 łyżka kakao w proszku

1 tabliczka czekolady karmelowej (odkładamy 2 kostki do dekoracji)

125 g serka śmietankowego typu Philadelphia

125 g twarogu tłustego

2 szklanki mrożonych truskawek

kilka listków świeżej mięty lub melisy do dekoracji

czekoladowe-uszka-674x1024 Czekoladowe uszka

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy nadzienie. Mieszamy oba rodzaje sera,  dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Można całość zmiksować dla gładkiej konsystencji.
  2. W dużej misce mieszamy mąkę, kakao oraz sól. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (trwa to około 5 min).
  3. Przy pomocy wałka lub maszynki do makaronu cienko rozwałkowujemy ciasto.  Z ciasta wycinamy małe kółka, na każde nakładamy farsz i sklejamy uszka. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż uszka wypłyną na wierzch.
  4. Rozmrożone truskawki miksujemy na mus, ewentualnie dosładzamy, jeżeli są mało słodkie. Na tak powstały mus wykładamy uszka. Całość dekorujemy świeżą miętą lub melisą oraz posiekaną karmelową czekoladą.