Czekoladowe fit batony

Czekoladowe fit batony – przepis nie wymagający pieczenia, tylko kilka składników, które wystarczy dobrze wymieszać. Uwielbiam takie przepisy na słodkie przekąski. Batony smakuję świetnie :). Skusisz się ?

DSC_3242.NEF_-1-704x1024 Czekoladowe fit batony

Składniki:

300 g gorzkiej czekolady (minimum 70%)

1/2 szklanki orzechów laskowych z grubsza posiekanych

1/2 szklanki liofilizowanych truskawek

1/2 szklanki liofilizowanych borówek

1/2 szklanki ekspandowanego żyta

1/2 szklanki ekspandowanego orkiszu

DSC_3240.NEF_-716x1024 Czekoladowe fit batony

Przygotowanie:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudź.
  2. Wszystkie sypkie składniki wymieszaj w misce i zalej czekoladą. Jeszcze raz dokładnie przemieszaj, aby ziarna dokładnie pokryły się czekoladą.
  3. Następnie czekoladową masę wylej na dno keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch.
  4. Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
  5. Po schłodzeniu pokrój na batony. Przechowuj w lodówce.