Czekoladowe fit batony – przepis nie wymagający pieczenia, tylko kilka składników, które wystarczy dobrze wymieszać. Uwielbiam takie przepisy na słodkie przekąski. Batony smakuję świetnie :). Skusisz się ?
Składniki:
300 g gorzkiej czekolady (minimum 70%)
1/2 szklanki orzechów laskowych z grubsza posiekanych
1/2 szklanki liofilizowanych truskawek
1/2 szklanki liofilizowanych borówek
1/2 szklanki ekspandowanego żyta
1/2 szklanki ekspandowanego orkiszu
Przygotowanie:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudź.
- Wszystkie sypkie składniki wymieszaj w misce i zalej czekoladą. Jeszcze raz dokładnie przemieszaj, aby ziarna dokładnie pokryły się czekoladą.
- Następnie czekoladową masę wylej na dno keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch.
- Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
- Po schłodzeniu pokrój na batony. Przechowuj w lodówce.