Cytrusowo – maślane ciasteczka

Uwielbiam takie wypieki, a cytrusowo – maślane ciasteczka są jednymi z moich ulubionych. Proste w wykonaniu, nie wymagają długiego przygotowywania, a w końcu przed świętami liczy się każda minuta :). Dodatkowo możecie je uczynić bardzo wyjątkowymi za sprawą serwetki z ciekawym wzorem, wystarczy ją docisnąć do rozwałkowanego ciasta. Bardzo proste, a jaki efekt!

DSC_5932-691x1024 Cytrusowo - maślane ciasteczka

SKŁADNIKI

300 g mąki pszennej

100 g cukru pudru

szczypta soli

200 g zimnego masła

1 żółtko

skórka otarta z 1 cytryny

skórka otarta z 1/2 pomarańczy

skórka otarta z 1 klementynki

INSTRUKCJA

  • Pamiętaj, aby przed użyciem skórki z cytrusów, owoce sparzyć wrzątkiem i wyszorować szczoteczką.
  • Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, solą i skórkami z cytrusów.
  • Dodaj pokrojone w kostkę masło oraz żółtko i posiekaj nożem. Następnie szybko zagnieć gładkie ciasto.
  • Uformuj z ciasta kulę, spłaszcz ją i wstaw do lodówki na godzinę.
  • Po tym czasie na podsypanym mąką papierze do pieczenia rozwałkuj ciasto. Jeżeli chcesz uzyskać wzór na ciasteczkach, użyj serwetki z ładnym wzorem. Dociskając za pomocą wałka serwetkę do ciasta uzyskasz bardzo fajny efekt. Na koniec wytnij z ciasta kółka.
  • Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Przed pieczeniem blachę z ciasteczkami możesz wstawić na 15 minut do lodówki, aby mieć pewność, że w trakcie pieczenia wzór na ciastkach się zachowa.
  • Ostudzone możesz posypać cukrem pudrem.