Uwielbiam takie wypieki, a cytrusowo – maślane ciasteczka są jednymi z moich ulubionych. Proste w wykonaniu, nie wymagają długiego przygotowywania, a w końcu przed świętami liczy się każda minuta :). Dodatkowo możecie je uczynić bardzo wyjątkowymi za sprawą serwetki z ciekawym wzorem, wystarczy ją docisnąć do rozwałkowanego ciasta. Bardzo proste, a jaki efekt!
SKŁADNIKI
300 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
szczypta soli
200 g zimnego masła
1 żółtko
skórka otarta z 1 cytryny
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
skórka otarta z 1 klementynki
INSTRUKCJA
- Pamiętaj, aby przed użyciem skórki z cytrusów, owoce sparzyć wrzątkiem i wyszorować szczoteczką.
- Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, solą i skórkami z cytrusów.
- Dodaj pokrojone w kostkę masło oraz żółtko i posiekaj nożem. Następnie szybko zagnieć gładkie ciasto.
- Uformuj z ciasta kulę, spłaszcz ją i wstaw do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie na podsypanym mąką papierze do pieczenia rozwałkuj ciasto. Jeżeli chcesz uzyskać wzór na ciasteczkach, użyj serwetki z ładnym wzorem. Dociskając za pomocą wałka serwetkę do ciasta uzyskasz bardzo fajny efekt. Na koniec wytnij z ciasta kółka.
- Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Przed pieczeniem blachę z ciasteczkami możesz wstawić na 15 minut do lodówki, aby mieć pewność, że w trakcie pieczenia wzór na ciastkach się zachowa.
- Ostudzone możesz posypać cukrem pudrem.