Cydrowa galaretka z kwiatami czarnego bzu

Oberwałam już chyba wszystkie kwiaty dzikiego bzu w okolicy :). Był już syrop, a teraz przyszedł czas na typowo letni deser. Cydrowa galaretka smakuje naprawdę świetnie i na pewno mile zaskoczy waszych gości. To również wspaniały pomysł na urozmaicenie sernika na zimno :). Taką galaretką możemy zalać również letnie owoce.

Dobrze, że rodzina i znajomi są czujni i informują mnie o nowych miejscach, w których hyćka właśnie kwitnie :). Bo o ile w Poznaniu i okolicach można ją znaleźć na każdym kroku, to znalezienie miejsca – w którym kwitłaby wolna od zanieczyszczeń –  jest już zdecydowanie mniej :).

Pisząc ten wpis popijam lemoniadę z hyćką (przepis tutaj). Idealnie sprawdza się w gorące dni i działa na nasz organizm wzmacniająco. Bardzo polecam !

galarteka-z-hycka-686x1024 Cydrowa galaretka z kwiatami czarnego bzu

Składniki:

na 2 – 3 porcje

500 ml cydru jabłkowego

1 łyżka soku z cytryny

3 łyżki ksylitolu lub innego ulubionego słodzidła (można dać więcej, jeżeli lubicie słodsze desery)

5 g żelatyny (można zastąpić agarem)

6 baldachimów kwiatów dzikiego bzu

do zanurzenia w galaretce: kwiaty dzikiego bzu z 2 -3 gałązek

Przygotowanie:

  • Kwiaty obetnij za pomocą nożyczek bezpośrednio do miski.
  • Cydr doprowadź do wrzenia i już nie gotuj. Zalej nim kwiaty bzu i odstaw na co najmniej godzinę.
  • Po tym czasie przecedź wywar (najlepiej przez gazę).
  • Dodaj sok z cytryny, słodzidło i doprowadź do wrzenia. Dodaj żelatynę i energicznie wymieszaj, aby nie powstały grudki (już nie gotuj).
  • Cydr przelej do ozdobnych filiżanek lub szklanek, w każdym naczyniu zanurz kwiaty dzikiego bzu.
  • Odstaw do ostudzenia, następnie wstaw do lodówki, aby galaretka stężała.
  • Galaretkę możesz podawać w ozdobnych naczyniach lub je wyjąć. Najlepiej zrobić to poprzez chwilowe umieszczenie naczynia w gorącej wodzie. Dzięki temu zabiegowi galaretka łatwo wyjdzie z naczynia.