Crepes z gruszkami i figami w rumie

Crepes z gruszkami i figami w rumie potrafią rozjaśnić nawet najbardziej pochmurne i deszczowe dni. Nadzienie naleśników jest bardzo aromatyczne, dodatkowo podkręcone rumem.  Dla mnie to typowo jesienne smaki i za nie lubię tę kapryśną porę roku.

Nie wiem czy też tak macie, ale smażenie naleśników wpływa na mnie bardzo kojąco. Do tego ten zapach unoszący się w całym domu…. Ostatnio bardzo często do nich wracam i przygotowuję je zarówno na dobry początek dnia, jak i na jego zakończenie. W cudowny sposób potrafią poprawić nastrój, mają terapeutyczne zastosowanie w mojej kuchni. Dla mnie to typowe comfort food skuteczne na chandrę i przygnębienie. Naleśniki sprawiają, że znów staję się beztroskim dzieckiem. Takie jedzenie nawiązuje do nostalgicznych wspomnień i po prostu mnie uszczęśliwia.

Składniki:

nadzienie

3 gruszki

4 figi

łyżka brązowego cukru

3/4 szklanki ciemnego rumu

3 łyżki masła

naleśniki z tego przepisu

crepes Crepes z gruszkami i figami w rumie

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy naleśniki zgodnie z przepisem.
  2. Gruszki myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na pół, a następnie w plasterki. Figi kroimy na ćwiartki
  3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy gruszki i brązowy cukier, smażymy kilka minut, aż gruszki się delikatnie zrumienią.
  4. Dodajemy figi, całość zalewamy rumem i czekamy, aż alkohol wyparuje, a sos zgęstnieje. Jeżeli czujecie się bardziej pewnie możecie spróbować flambirowania – po wlaniu alkoholu na patelnię, podpalamy go. Po kilkunastu lub kilkudziesięciu sekundach alkohol się wypali. Owoce się skarmelizują, flambirowanie uwydatni ich smak. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki zimnego masła. Sos jest gotowy.
  5. Owoce w rumie podajemy z naleśnikami. Świetnie też sprawdzą się przy tostach lub wszelkiego rodzaju placuszkach.