Cytrynowe naleśniki z makiem

Chyba już pisałam, jak bardzo lubię naleśniki ? Cytrynowe naleśniki z makiem są tego kolejny przykładem :). Świeże, delikatne – idealnie wpisują się we wiosenny klimat.

nalesniki-crepes-686x1024 Cytrynowe naleśniki z makiem

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

szczypta soli

2 duże jajka

3/4 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

sok z 1/2 cytryny

3 łyżki roztopionego masła

1 łyżka niebieskiego maku

skórka otarta z jednej cytryny

dodatkowo: ulubiona konfitura, jogurt grecki lub frużelina z tego przepisu do podania

crepes-686x1024 Cytrynowe naleśniki z makiem

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki oprócz maku i skórki cytrynowej umieść w misce.
  • Zmiksuj lub wymieszaj za pomocą trzepaczki.
  • Powstałe ciasto wstaw do lodówki na 30 minut, a najlepiej na godzinę aby odpoczęło. Ciasto dzięki temu będzie delikatniejsze.
  • Po tym czasie dodaj mak i skórkę cytrynową, wymieszaj i smaż naleśniki na rozgrzanej patelni.
  • Podawaj tak jak ja, z frużeliną wiśniową lub ulubionymi dodatkami.