Chyba już pisałam, jak bardzo lubię naleśniki ? Cytrynowe naleśniki z makiem są tego kolejny przykładem :). Świeże, delikatne – idealnie wpisują się we wiosenny klimat.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
2 duże jajka
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki roztopionego masła
1 łyżka niebieskiego maku
skórka otarta z jednej cytryny
dodatkowo: ulubiona konfitura, jogurt grecki lub frużelina z tego przepisu do podania
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki oprócz maku i skórki cytrynowej umieść w misce.
- Zmiksuj lub wymieszaj za pomocą trzepaczki.
- Powstałe ciasto wstaw do lodówki na 30 minut, a najlepiej na godzinę aby odpoczęło. Ciasto dzięki temu będzie delikatniejsze.
- Po tym czasie dodaj mak i skórkę cytrynową, wymieszaj i smaż naleśniki na rozgrzanej patelni.
- Podawaj tak jak ja, z frużeliną wiśniową lub ulubionymi dodatkami.