Klasyczne cynamonowe bułeczki w formie ciasta? Skrywające jabłkowe nadzienie? Dlaczego nie! Ciasto z jabłkami cinnamon rolls pięknie się prezentuje i jest wyjątkowo smaczne :). Tym przepisem żegnam się z jesienno – zimowymi wypiekami w których rządził cynamon i inne korzenne przyprawy :). Pora zrobić miejsce na lżejsze i bardziej orzeźwiające przepisy. Ja już czekam na ukochany przeze mnie rabarbar :).
SKŁADNIKI
– ciasto –
500 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
300 g zimnego masła
1 żółtko
3 łyżki zimnego kefiru
– cynamonowe nadzienie –
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki cynamonu
– masło pomarańczowe –
50 g masła
sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
dodatkowo:
2 łyżki mleka
4 – 5 dużych jabłek
1 jajko roztrzepane z łyżeczką wody
* użyłam formy do pieczenia o średnicy 20 cm
INSTRUKCJA
- Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj posiekane w kostkę masło i całość posiekaj nożem. Dodaj żółtko i 3 łyżki kefiru. Szybko zagnieć gładkie ciasto, uformuj w kulę, spłaszcz i wstaw na 30 minut do lodówki.
- Masło rozpuść razem z sokiem i skórką z pomarańczy. Odstaw.
- Cukier trzcinowy wymieszaj z cynamonem.
- Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w ósemki.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj dość cienko na prostokąt. Posmaruj mlekiem i posyp po całej powierzchni cukrem cynamonowym. Zwiń ścisło w roladę, dokładnie dociśnij dłońmi.
- Roladę pokrój na około centymetrowe plastry. Każdy plaster rozgnieć dłonią. Połowę plastrów ułóż na papierze do pieczenia w formie koła, tak aby plastry delikatnie na siebie nachodziły i rozwałkuj na koło o średnicy nieco większej niż forma do tarty. Następnie ciasto na papierze do pieczenia przełóż do formy.
- Na ciasto wyłóż jabłka i polej je masłem pomarańczowym.
- Na papierze do pieczenia podsypanym delikatnie mąką rozwałkuj resztę plastrów, na koło o średnicy formy do tarty. Następnie, lekko zsuwając je z papieru do pieczenia) wyłóż na jabłka i dociśnij do boków.
- Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz przez około 35 – 40 minut.
- Ciasto krój dopiero gdy będzie wystudzone.
- Smacznego!