Ciasto z jabłkami cinnamon rolls

Klasyczne cynamonowe bułeczki w formie ciasta? Skrywające jabłkowe nadzienie? Dlaczego nie! Ciasto z jabłkami cinnamon rolls pięknie się prezentuje i jest wyjątkowo smaczne :). Tym przepisem żegnam się z jesienno – zimowymi wypiekami w których rządził cynamon i inne korzenne przyprawy :). Pora zrobić miejsce na lżejsze i bardziej orzeźwiające przepisy. Ja już czekam na ukochany przeze mnie rabarbar :). 

DSC_8747-2-683x1024 Ciasto z jabłkami cinnamon rolls

 

SKŁADNIKI

– ciasto –

500 g mąki pszennej

2 łyżki cukru pudru

300 g zimnego masła

1 żółtko 

3 łyżki zimnego kefiru

– cynamonowe nadzienie –

4 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki cynamonu

– masło pomarańczowe –

50 g masła

sok i skórka otarta z 1 pomarańczy

dodatkowo:

2 łyżki mleka

4 – 5 dużych jabłek

1 jajko roztrzepane z łyżeczką wody

* użyłam formy do pieczenia o średnicy 20 cm

INSTRUKCJA

  • Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj posiekane w kostkę masło i całość posiekaj nożem. Dodaj żółtko i 3 łyżki kefiru. Szybko zagnieć gładkie ciasto, uformuj w kulę, spłaszcz i wstaw na 30 minut do lodówki.
  • Masło rozpuść razem z sokiem i skórką z pomarańczy. Odstaw.
  • Cukier trzcinowy wymieszaj z cynamonem.
  • Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w ósemki. 
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj dość cienko na prostokąt. Posmaruj mlekiem i posyp po całej powierzchni cukrem cynamonowym. Zwiń ścisło w roladę, dokładnie dociśnij dłońmi. 
  • Roladę pokrój na około centymetrowe plastry. Każdy plaster rozgnieć dłonią. Połowę plastrów ułóż na papierze do pieczenia w formie koła, tak aby plastry delikatnie na siebie nachodziły i rozwałkuj na koło o średnicy nieco większej niż forma do tarty. Następnie ciasto na papierze do pieczenia przełóż do formy. 
  • Na ciasto wyłóż jabłka i polej je masłem pomarańczowym. 
  • Na papierze do pieczenia podsypanym delikatnie mąką rozwałkuj resztę plastrów, na koło o średnicy formy do tarty. Następnie, lekko zsuwając je z papieru do pieczenia) wyłóż na jabłka i dociśnij do boków. 
  • Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz przez około 35 – 40 minut. 
  • Ciasto krój dopiero gdy będzie wystudzone.
  • Smacznego!