Ciasto ucierane z owocową żelką i pianką z białej czekolady

To ciacho może wydawać się skomplikowane, ale uwierzcie mi wbrew pozorom nie sprawia wielkich trudności. Trzeba jedynie uzbroić się w cierpliwość, a ciasto ucierane z owocową żelką i pianką z białej czekolady odwdzięczy się Wam cudownym smakiem :).

Ciasto robiłam dwa weekendy z rzędu,  tak nam posmakowało. Naszym gościom również, a to najlepsza rekomendacja :). Maślane ciasto, orzeźwiający smak żelki owocowej i delikatność pianki, to naprawdę smakuje świetnie! Mam nadzieję, ze Was namówiłam :).

DSC_6583-683x1024 Ciasto ucierane z owocową żelką i pianką z białej czekolady

SKŁADNIKI

– ciasto ucierane –

1 szklanka mąki pszennej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki maku

100 g miękkiego masła 

skórka otarta z 1/2 pomarańczy

skórka otarta z 1/2 cytryny

1/2 szklanki cukru

1 duże jajko

2 łyżki mleka

* wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

* użyłam tortownicy o średnicy 18 cm, możesz użyć większej, ciasto będzie wtedy niższe

– żelka mango –

450 g mrożonego mango (może być świeże)

1 szklanka wody

1 łyżka cukru

3 łyżeczki żelatyny w proszku + plus 2 łyżki wody

– żelka truskawkowa –

450 g truskawek

1 szklanka wody

3 – 4 łyżki cukru (wszystko zależy od tego jak słodkie są owoce)

3 łyżeczki żelatyny w proszku + plus 2 łyżki wody

sok 1 z małej pomarańczy i 1/2 cytryny + 1 łyżka wody

– pianka –

100 g białej czekolady

200 g śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

2 łyżeczki żelatyny w proszku + 1 łyżka wody

– dodatkowo –

świeże owoce do dekoracji

jadalne kwiaty (u mnie chabry)

INSTRUKCJA

  • Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. W misie miksera utrzyj na puch masło z cukrem i skórkami z cytrusów. Następnie dodaj jajko i dokładnie zmiksuj. Dodaj połowę mąki i zmiksuj, następnie dodaj mleko, mak i resztę mąki i miksuj jedynie do połączenia się składników. Ciasto wylej do tortownicy i piecz przez około 35 minut.
  • Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny, dodaj łyżkę wody. Nakłuj widelcem upieczone,  jeszcze ciepłe ciasto i nasącz je sokiem. Odstaw do wystudzenia.
  • Rant tortownicy w której piekło się ciasto wyłóż od środka folią spożywczą, rant zapnij na cieście. Zawsze tak robię inaczej po kontakcie z metalem żelki owocowe mogą brzydko ściemnieć, łatwiej też później odpiąć obręcz tortownicy.
  • Przygotuj truskawkową żelkę. Żelatynę namocz w 2 łyżkach wody. Truskawki zmiksuj z wodą i cukrem na mus. Przelej do garnka. Mus doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia, dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj trzepaczką do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Odstaw do wystudzenia. Wstaw mus do lodówki na około 30 minut, jak masa truskawkowa zacznie tężeć wylej ją na spód ciasta. Wstaw do lodówki, żeby masa całkowicie stężała.
  • Przygotuj  żelkę mango. Żelatynę namocz w 2 łyżkach wody. Mango zmiksuj z wodą i cukrem na mus. Przelej do garnka. Mus doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia, dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj trzepaczką do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Odstaw do wystudzenia. Wstaw mus do lodówki na około 30 minut, jak masa zacznie gęstnieć wylej ją na stężałą żelkę truskawkową. Wstaw do lodówki.
  • Czas na piankę z białej czekolady. Żelatynę namocz w 1 łyżce wody. Śmietankę doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia dodaj żelatynę i mieszaj trzepaczką do jej całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze gorącą śmietanką zalej połamaną białą czekoladę, odstaw na kilka minut i wymieszaj. Śmietankę z białą czekoladą przelej do mascarpone, dodaj łyżkę cukru waniliowego i miksuj na średnich obrotach przez 3 minuty, aby napowietrzyć masę. Gotową masę wylej na żelkę mango i ponownie wstaw do lodówki, żeby masa stężała.
  • Przed podaniem zdejmij obręcz tortownicy, udekoruj świeżymi owocami i kwiatami.
  • Smacznego!DSC_6610-683x1024 Ciasto ucierane z owocową żelką i pianką z białej czekolady