Przeziębiona, kierowana ogromną ochotą na słodkie wygramoliłam się spod koca i upiekłam pyszne ciasto owsiane :). Muszę się przyznać, że z niepokojem zaglądałam do piekarnika, obserwując czy ciasto rośnie i czy nie wyszedł mi zakalec. Ciasto robiłam z głowy, na szybko dobierając proporcje składników. Mój niepokój okazał się całkowicie niepotrzebny. Ciasto wyszło pyszne. Wilgotne, nie za słodkie, przełamane kwaskowymi wiśniami. Moje pragnienie słodyczy zostało zaspokojone i mogłam spokojnie wylegiwać się pod kocem, skubiąc i popijając ciasto herbatą. Bo właśnie z herbatą smakuje najlepiej :).
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych zwykłych
1 szklanka soku jabłkowego (najlepiej świeżo wyciśniętego lub 100 %)
1 szklanka mąki żytniej lub owsianej
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże jajka
2 czubate łyżki masła orzechowego
3 czubate łyżki miodu (można dać więcej)
1/3 szklanki mleka
3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
około 1 szklanki mrożonych wiśni
około 1 łyżki mąki żytniej lub owsianej
dodatkowo: 1/2 szklanki płatków migdałowych, orzechy laskowe
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zalej szklanką soku jabłkowego i odstaw na 20 minut.
- W dużej misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj namoczone płatki owsiane.
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj jajka z olejem, masłem orzechowym, mlekiem i miodem i przelej do miski z mąką.
- Dokładnie wymieszaj łyżką.
- Natłuść okrągłą formę do tarty lub tortownicę i wylej 3/4 ciasta na spód. Wbij w ciasto wiśnie (obtoczone w mące), zachowując między owocami odległość około 1 cm.
- Owoce przykryj pozostałą częścią ciasta.
- Wierzch obsyp płatkami migdałowymi i posiekanymi orzechami laskowymi.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut (do tzw. suchego patyczka).