Ciasto owsiane z wiśniami

Przeziębiona, kierowana ogromną ochotą na słodkie wygramoliłam się spod koca i upiekłam pyszne ciasto owsiane :). Muszę się przyznać, że z niepokojem zaglądałam do piekarnika, obserwując czy ciasto rośnie i czy nie wyszedł mi zakalec. Ciasto robiłam z głowy, na szybko dobierając proporcje składników. Mój niepokój okazał się całkowicie niepotrzebny. Ciasto wyszło pyszne. Wilgotne, nie za słodkie, przełamane kwaskowymi wiśniami. Moje pragnienie słodyczy zostało zaspokojone i mogłam spokojnie wylegiwać się pod kocem, skubiąc i popijając ciasto herbatą. Bo właśnie z herbatą smakuje najlepiej :).

fit-ciasto-owsiane-686x1024 Ciasto owsiane z wiśniami

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych zwykłych

1 szklanka soku jabłkowego (najlepiej świeżo wyciśniętego lub 100 %)

1 szklanka mąki żytniej lub owsianej

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 duże jajka

2 czubate łyżki masła orzechowego

3 czubate łyżki miodu (można dać więcej)

1/3 szklanki mleka

3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego

około 1 szklanki mrożonych wiśni

około 1 łyżki mąki żytniej lub owsianej

dodatkowo: 1/2 szklanki płatków migdałowych, orzechy laskowe

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zalej szklanką soku jabłkowego i odstaw na 20 minut.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj namoczone płatki owsiane.
  3. W oddzielnym naczyniu wymieszaj jajka z olejem, masłem orzechowym, mlekiem i miodem i przelej do miski z mąką.
  4. Dokładnie wymieszaj łyżką.
  5. Natłuść okrągłą formę do tarty lub tortownicę i wylej 3/4 ciasta na spód. Wbij w ciasto wiśnie (obtoczone w mące), zachowując między owocami odległość około 1 cm.
  6. Owoce przykryj pozostałą częścią ciasta.
  7. Wierzch obsyp płatkami migdałowymi i posiekanymi orzechami laskowymi.
  8. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut (do tzw. suchego patyczka).