Ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką

Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką. Idealne gdy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie mamy chęci spędzać godzin w kuchni i gdy ogranicza nas zawartość  spiżarni i lodówki :). Ciasto jest dość wilgotne i słodkie. Jednak słodycz doskonale przełamują czerwona porzeczka i skórka cytrynowa. Bardzo polecam na piknik i jako przekąskę podczas letnich podróży.

ciasto-686x1024 Ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką

Składniki:

wszystkie składniki odmierzamy w kubku po jogurcie naturalnym (250 g)

1 kubek jogurtu naturalnego (250 g)

1 i 1/2 kubka mąki pszennej

3/4 kubka brązowego cukru

szczypta soli

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

1/2 kubka oleju

skórka otarta z 1 cytryny

1 kubek czerwonej porzeczki (pozbawionej szypułek)

1 łyżka mąki pszennej

ciasto-jogurtowe-686x1024 Ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką

Przygotowanie:

  1. Jajka wymieszaj razem z olejem, skórką cytrynową i jogurtem. Możesz to zrobić za pomocą rózgi kuchennej.
  2. W oddzielnej misce wymieszaj  mąkę z cukrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
  3. Do suchych składników dodaj mokre i dokładnie wymieszaj. Dodaj obtoczoną w mącę czerwoną porzeczkę i jeszcze raz delikatnie wymieszaj całość.
  4. Piecz w 180 stopni przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
  5. Ostudzone ciasto możesz udekorować cukrem pudrem lub świeżymi owocami.