Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką. Idealne gdy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie mamy chęci spędzać godzin w kuchni i gdy ogranicza nas zawartość spiżarni i lodówki :). Ciasto jest dość wilgotne i słodkie. Jednak słodycz doskonale przełamują czerwona porzeczka i skórka cytrynowa. Bardzo polecam na piknik i jako przekąskę podczas letnich podróży.
Składniki:
wszystkie składniki odmierzamy w kubku po jogurcie naturalnym (250 g)
1 kubek jogurtu naturalnego (250 g)
1 i 1/2 kubka mąki pszennej
3/4 kubka brązowego cukru
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1/2 kubka oleju
skórka otarta z 1 cytryny
1 kubek czerwonej porzeczki (pozbawionej szypułek)
1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
- Jajka wymieszaj razem z olejem, skórką cytrynową i jogurtem. Możesz to zrobić za pomocą rózgi kuchennej.
- W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z cukrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
- Do suchych składników dodaj mokre i dokładnie wymieszaj. Dodaj obtoczoną w mącę czerwoną porzeczkę i jeszcze raz delikatnie wymieszaj całość.
- Piecz w 180 stopni przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
- Ostudzone ciasto możesz udekorować cukrem pudrem lub świeżymi owocami.