Przepyszne, wilgotne ciasto czekoladowe z malinami i ganache. Nie za słodkie, a wręcz lekko wytrawne w smaku – takie jak lubię najbardziej :). Jeżeli lubicie słodsze desery, śmiało możecie dodać nieco więcej cukru lub część czekolady zastąpić deserową. Myślę, że nie zawiedziecie się smakiem, ciasto długo pozostaje wilgotne i idealnie komponuje się z malinami, które w sezonie są przepyszne :).
SKŁADNIKI
5 jajek
150 g cukru pudru
2 łyżki ekstraktu waniliowego (można pominąć lub zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią)
200 g mąki pszennej
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gorzkiego kakao
200 g masła
150 g gorzkiej czekolady minimum 70%
– ganache –
200 ml śmietanki 30%
100 g gorzkiej czekolady minimum 70%
około 300 g malin
* użyłam tortownicy o średnicy 20 cm
* ciasto jest dość wytrawne w smaku, jeżeli lubisz słodsze desery dodaj jeszcze około 50 g cukru pudru
INSTRUKCJA
- Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, boki natłuść i oprósz gorzkim kakao.
- W kąpieli wodnej rozpuść masło z czekoladą i odstaw do ostudzenia.
- Za pomocą miksera utrzyj jajka z cukrem pudrem na puch (zajmie to około 4 minut).
- Mąkę przesiej z solą, proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao.
- Do masy jajecznej wlewaj stopniowo rozpuszczoną czekoladę z masłem i miksuj na najmniejszych obrotach jedynie do połączenia się składników.
- Następnie etapami dodawaj mąkę i również miksuj na najmniejszych obrotach jedynie do połączenia się składników. Ciasto przelej do formy.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut w 175 stopniach, zanurzony w upieczone ciasto patyczek powinien być wilgotny, ale nie powinno na nim być surowego ciasta.
- Przygotuj ganache, czekoladę połam i umieść w miseczce. Śmietankę podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia i zalej nią czekoladę, odstaw na 10 minut, po tym czasie dokładnie wymieszaj.
- Ostudzone ciasto wyjmij z formy i polej ganache. Możesz wstawić na 30 minut do lodówki, aby krem nieco się ścisnął. Na samym końcu udekoruj ciasto malinami i posyp kakao.