Ciasto czekoladowe z malinami

Przepyszne, wilgotne ciasto czekoladowe z malinami i ganache. Nie za słodkie, a wręcz lekko wytrawne w smaku – takie jak lubię najbardziej :). Jeżeli lubicie słodsze desery, śmiało możecie dodać nieco więcej cukru lub część czekolady zastąpić deserową. Myślę, że nie zawiedziecie się smakiem, ciasto długo pozostaje wilgotne i idealnie komponuje się z malinami, które w sezonie są przepyszne :).

DSC_2554-683x1024 Ciasto czekoladowe z malinami

DSC_2577-683x1024 Ciasto czekoladowe z malinami

SKŁADNIKI

5 jajek

150 g cukru pudru

2 łyżki ekstraktu waniliowego (można pominąć lub zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią)

200 g mąki pszennej

szczypta soli

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki gorzkiego kakao

200 g masła

150 g gorzkiej czekolady minimum 70%

– ganache –

200 ml śmietanki 30%

100 g gorzkiej czekolady minimum 70%

około 300 g malin

* użyłam tortownicy o średnicy 20 cm

* ciasto jest dość wytrawne w smaku, jeżeli lubisz słodsze desery dodaj jeszcze około 50 g cukru pudru

INSTRUKCJA

  • Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, boki natłuść i oprósz gorzkim kakao.
  • W kąpieli wodnej rozpuść masło z czekoladą i odstaw do ostudzenia.
  • Za pomocą miksera utrzyj jajka z cukrem pudrem na puch (zajmie to około 4 minut).
  • Mąkę przesiej z solą, proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao.
  • Do masy jajecznej wlewaj stopniowo rozpuszczoną czekoladę z masłem i miksuj na najmniejszych obrotach jedynie do połączenia się składników.
  • Następnie etapami dodawaj mąkę i również miksuj na najmniejszych obrotach jedynie do połączenia się składników. Ciasto przelej do formy.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut w 175 stopniach, zanurzony w upieczone ciasto patyczek powinien być wilgotny, ale nie powinno na nim być surowego ciasta.
  • Przygotuj ganache, czekoladę połam i umieść w miseczce. Śmietankę podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia i zalej nią czekoladę, odstaw na 10 minut, po tym czasie dokładnie wymieszaj.
  • Ostudzone ciasto wyjmij z formy i polej ganache. Możesz wstawić na 30 minut do lodówki, aby krem nieco się ścisnął. Na samym końcu udekoruj ciasto malinami i posyp kakao.

DSC_2536-683x1024 Ciasto czekoladowe z malinami