Kolejna słodka propozycja to ciasto czekoladowe z kremem i owocami leśnymi. Ten przepis z pewnością zadowoli wszystkich czekoladoholików :). Owoce leśne nadają fajnej kwaskowości i doskonale komponują się z wytrawnym smakiem czekolady. Świetnym pomysłem jest nasączenie blatów likierem, na przykład kawowym lub karmelowym. Koniecznie przetestujcie, na pewno nie pożałujecie, obiecuję :).
SKŁADNIKI
6 jaj
1/2 szklanki cukru trzcinowego
150g mąki pszennej
szczypta soli
100g gorzkiej czekolady
100 g masła
– krem –
250 g mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki cukru pudru
owoce leśne do dekoracji
*piekłam w 4 małych foremkach o średnicy 11 cm, jeżeli nie posiadasz użyj 2 większych
INSTRUKCJA
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z masłem. Odstaw do ostudzenia.
- Jaja z cukrem ubij na puszystą masę (na pewno zajmie to kilka minut).
- Do masy jajecznej dodaj roztopioną czekoladę z masłem. Całość dokładnie wymieszaj mikserem lub trzepaczką.
- Do czekoladowej masy przesiej mąkę z solą i zmiksuj do połączenia się składników.
- Masę przelej do jednakowych foremek. Możesz też upiec w jednej, następnie po ostudzeniu przekroić na 2 blaty lub zostawić jeden.
- Piecz w 200 stopniach przez około 15-20 minut (wszystko zależy od wielkości foremek).
- Po upieczeniu odstaw do ostudzenia.
- Przygotuj krem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- W misce umieść mascarpone, śmietankę kremówkę oraz ostudzoną czekoladę i cukier puder. Miksuj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą, a masa zgęstnieje.
- Czekoladowe blaty przełóż kremem oraz owocami leśnymi. Przed przełożeniem kremem dla wzmocnienia smaku możesz blaty nasączyć likierem kawowym lub karmelowym.
- Gotowe ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia.