Cudowne ciasto czekoladowe z gruszkami ! Pysze, mocno czekoladowe z miłą niespodzianką w postaci całych gruszek. Z pewnością oczaruje Waszych bliskich.
W tym przepisie używam ciemnego cukru muscovado, oczywiście biały lub jasny trzcinowy również się sprawdzi. Jeżeli jednak, tak jak ja lubicie karmelowe nuty – nie radzę go pomijać, ma wyrazisty aromat i miodowy smak. Wasz wypiek z pewnością zyska na smaku.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
100 g gorzkiej czekolady
4 jajka
1/2 szklanki cukru trzcinowego muscovado (można zastąpić zwykłym)
ziarenka z jednej laski wanilii
3-4 gruszki
Przygotowanie:
- Gruszki obieramy, zostawiamy jednak ogonki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby w całości przykrywała gruszki. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, nożem wybieramy nasionka które zostawiamy na później, natomiast laskę wkładamy do garnka z gruszkami i gotujemy je przez 10 minut. Następnie studzimy.
- W kąpieli wodnej roztapiamy masło z czekoladą, studzimy.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- W dużej misce ubijamy mikserem jajka z cukrem – zajmie to około 5 minut. Następnie dodajemy ostudzone masło z czekoladą, ziarenka wanilii i chwilę miksujemy na małych obrotach.
- Do czekoladowej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
- Keksówkę smarujemy masłem, na dno wylewamy nieco ciasta, wykładamy na nie ostudzone gruszki i zalewamy resztą ciasta. Ogonki gruszek możemy zawinąć w folię aluminiową, aby nie spaliły się podczas pieczenia.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 -35 minut do tzw. suchego patyczka.