Lekkie jak chmurka ciasto cytrynowe. Bardzo lubię takie proste, nieskomplikowane ciasta. Do tego możliwości podania jest bardzo wiele. Z cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym. Z lodami waniliowymi lub kwaśną śmietaną i letnimi owocami….
Jak jakimiś cudem zostanie Wam kawałek, to po kilku dniach można podsmażyć na masełku i zjeść z konfiturą. Prosto i pysznie.
SKŁADNIKI:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 2 cytryn
1 szklanka cukru
2 duże jajka
100 g miękkiego masła
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki mleka
INSTRUKCJA
- Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.
- Cukier ucieraj przez kilka minut ze skórką cytrynową.
- Następnie dodaj bardzo miękkie masło, ucieraj dalej przez kilka minut, aż uzyskasz puszystą konsystencję.
- Dodaj jedno jajko i miksuj przez minutę, następnie dodaj drugie jajko i ponownie miksuj przez minutę.
- Mąkę przesiej z solą i proszkiem do pieczenia.
- Do masy dodaj część mąki, sok z cytryny i wymieszaj.
- Dodaj mleko, ponownie miksuj przez chwilę na wolnych obrotach.
- Dodaj ostatnią część mąki i ponownie miksuj przez chwilę.
- Ciasto przełóż do natłuszczonej formy do pieczenia. Idealnie sprawdzi się forma do babki lub mała keksówka.
- Piecz 55 minut.
- Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane lukrem cytrynowym.
- Świetnym dodatkiem będą lody waniliowe lub kwaśna śmietaną i owoce.