Ciasto cytrynowe

Lekkie jak chmurka ciasto cytrynowe. Bardzo lubię takie proste, nieskomplikowane ciasta. Do tego możliwości podania jest bardzo wiele. Z cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym. Z lodami waniliowymi lub kwaśną śmietaną i letnimi owocami….

Jak jakimiś cudem zostanie Wam kawałek, to po kilku dniach można podsmażyć na masełku i zjeść z konfiturą. Prosto i pysznie.

DSC_6231-683x1024 Ciasto cytrynowe

SKŁADNIKI:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

skórka otarta z 2 cytryn

1 szklanka cukru 

2 duże jajka

100 g miękkiego masła

2 łyżki soku z cytryny

1/2 szklanki mleka

INSTRUKCJA

  • Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.
  • Cukier ucieraj przez kilka minut ze skórką cytrynową.
  • Następnie dodaj bardzo miękkie masło, ucieraj dalej przez kilka minut, aż uzyskasz puszystą konsystencję.
  • Dodaj jedno jajko i miksuj przez minutę, następnie dodaj drugie jajko i ponownie miksuj przez minutę.
  • Mąkę przesiej z solą i proszkiem do pieczenia. 
  • Do masy dodaj część mąki, sok z cytryny i wymieszaj. 
  • Dodaj mleko, ponownie miksuj przez chwilę na wolnych obrotach.
  • Dodaj ostatnią część mąki i ponownie miksuj przez chwilę.
  • Ciasto przełóż do natłuszczonej formy do pieczenia. Idealnie sprawdzi się forma do babki lub mała keksówka.
  • Piecz 55 minut.
  • Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane lukrem cytrynowym. 
  • Świetnym dodatkiem będą lody waniliowe lub kwaśna śmietaną i owoce. 

DSC_6232-683x1024 Ciasto cytrynowe

 

DSC_6183-683x1024 Ciasto cytrynowe

DSC_6342-683x1024 Ciasto cytrynowe