Moją serię przepisów na Wielkanoc rozpoczynam od ciasta cytrynowego z makiem. Ciasto ma orzeźwiający smak i idealnie smakuje z pyszną herbatą. Żeby nie było nudno dodałam mak. Główną rolę odgrywa tutaj syrop cytrynowy i lukier, które powinny mieć zdecydowanie kwaśny smak.
Po cięższych zimowych deserach, wiosną często mamy ochotę na coś lżejszego. Cytrynowe ciasto z makiem idealnie wpasowuje się w ten trend :). Aby nieco je urozmaicić, możemy je podawać z porządną porcją lodów. Myślę, że nie jednego łasucha taka opcja skusi :). Warto poświęcić trochę czasu i energii, aby poszukać ekologicznych cytryn, dzięki nim uzyskamy jeszcze lepszy smak. Niestety te sklepowe są woskowane i spryskiwane różnym substancjami do ochrony roślin – zdecydowanie nie jest to dobre dla naszego zdrowia. Jeżeli jednak nie mamy takiej możliwości, cytryny powinniśmy sparzyć i dokładnie umyć.
Składniki:
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g maku
4 jajka
120 g masła
120 cukru pudru
skórka i sok z 2 cytryn
Syrop cytrynowy
100 g cukru pudru
90 ml soku z cytryny
Lukier cytrynowy
225 g cukru pudru
skórka i sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dno i boki tortownicy o średnicy 23 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
- Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Zajmie to kilka minut. Następnie dodajemy pojedynczo jajka, za każdym razem miksując całość. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak oraz sok i skórkę z cytryn. Całość mieszamy szpatułką i przekładamy do formy. Pieczemy przez 40 minut. Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe wbijając w nie patyk do szaszłyków lub wykałaczkę. Powinien być suchy. Gotowe ciasto studzimy.
- Przygotowujemy syrop. Do rondelka wlewamy sok z cytryny oraz wsypujemy cukier. Całość podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Jeszcze ciepłe ciasto nakłuwamy po całej powierzchni i nasączamy syropem.
- Aby przygotować lukier, do naczynia wsypujemy cukier puder, dodajemy sok z cytryny i ucieramy na gładką masę. Kiedy ciasto będzie już zimne, polewamy je przygotowanym lukrem i posypujemy skórką z cytryny.