Ciasto cytrynowe z makiem

Moją serię przepisów na Wielkanoc rozpoczynam od ciasta cytrynowego z makiem. Ciasto ma orzeźwiający smak i idealnie smakuje z pyszną herbatą. Żeby nie było nudno dodałam mak. Główną rolę odgrywa tutaj syrop cytrynowy i lukier, które powinny mieć zdecydowanie kwaśny smak.

Po cięższych zimowych deserach, wiosną często mamy ochotę na coś lżejszego. Cytrynowe ciasto z makiem idealnie wpasowuje się w ten trend :).  Aby nieco je urozmaicić, możemy je podawać z porządną porcją lodów. Myślę, że nie jednego łasucha taka opcja skusi :). Warto poświęcić trochę czasu i energii, aby poszukać ekologicznych cytryn, dzięki nim uzyskamy jeszcze lepszy smak. Niestety te sklepowe są woskowane i spryskiwane różnym substancjami do ochrony roślin – zdecydowanie nie jest to dobre dla naszego zdrowia. Jeżeli jednak nie mamy takiej możliwości, cytryny powinniśmy sparzyć i dokładnie umyć.

058-1024x685 Ciasto cytrynowe z makiem

Składniki:

300 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

30 g maku

4 jajka

120 g masła

120 cukru pudru

skórka i sok z 2 cytryn

Syrop cytrynowy

100 g cukru pudru

90 ml soku z cytryny

Lukier cytrynowy

225 g cukru pudru

skórka i sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dno i boki tortownicy o średnicy 23 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Zajmie to kilka minut. Następnie dodajemy pojedynczo jajka, za każdym razem miksując całość. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak oraz sok i skórkę z cytryn. Całość mieszamy szpatułką i przekładamy do formy. Pieczemy przez 40 minut. Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe wbijając w nie patyk do szaszłyków lub wykałaczkę. Powinien być suchy. Gotowe ciasto studzimy.
  3. Przygotowujemy syrop. Do rondelka wlewamy sok z cytryny oraz wsypujemy cukier. Całość podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Jeszcze ciepłe ciasto nakłuwamy po całej powierzchni i nasączamy syropem.
  4. Aby przygotować lukier, do naczynia wsypujemy cukier puder, dodajemy sok z cytryny i ucieramy na gładką masę. Kiedy ciasto będzie już zimne, polewamy je przygotowanym lukrem i posypujemy  skórką z cytryny.

069-1024x685 Ciasto cytrynowe z makiem