Ciasteczka z masłem orzechowym to zdecydowanie najlepsze ciastka, jakie udało mi się do tej pory upiec. Cudownie kruche i przyjemnie maślane, z wyraźnie orzechową nutą. Musicie ich koniecznie spróbować :). Zbliżają się Mikołajki, będą też idealnym prezentem :). Myślicie już o świętach? Ja za sprawą bloga zdecydowanie tak 🙂
SKŁADNIKI
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki masła orzechowego
1/2 szklanki masła (około 100 g)
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/3 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
*użyłam szklanki o pojemności 250 ml
INSTRUKCJA
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Utrzyj za pomocą miksera masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Po 3 -4 minutach masa powinna stać się bardziej puszysta, nadal będzie delikatnie czuć kryształki cukru.
- Do maślanej masy wbij jajko i przez chwilę miksuj.
- Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia, następnie przesiej do masy maślanej.
- Miksuj do połączenia się składników.
- Za pomocą łyżki (u mnie łyżka do lodów) wykładaj porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeżeli nie posiadasz łyżki do lodów, z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, układaj na papierze do pieczenia delikatnie je spłaszczając.
- Ciastka piecz przez około 15 minut, aż staną się lekko złociste.