Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym to zdecydowanie najlepsze ciastka, jakie udało mi się do tej pory upiec. Cudownie kruche i przyjemnie maślane, z wyraźnie orzechową nutą. Musicie ich koniecznie spróbować :). Zbliżają się Mikołajki, będą też idealnym prezentem :). Myślicie już o świętach? Ja za sprawą bloga zdecydowanie tak 🙂

DSC_5496-683x1024 Ciasteczka z masłem orzechowym

 

SKŁADNIKI

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki masła orzechowego

1/2 szklanki masła (około 100 g)

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1/3 łyżeczki soli

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

*użyłam szklanki o pojemności 250 ml 

INSTRUKCJA

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • Utrzyj za pomocą miksera masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Po 3 -4 minutach masa powinna stać się bardziej puszysta, nadal będzie delikatnie czuć kryształki cukru. 
  • Do maślanej masy wbij jajko i przez chwilę miksuj.
  • Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia, następnie przesiej do masy maślanej. 
  • Miksuj do połączenia się składników.
  • Za pomocą łyżki (u mnie łyżka do lodów) wykładaj porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeżeli nie posiadasz łyżki do lodów, z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, układaj na papierze do pieczenia delikatnie je spłaszczając. 
  • Ciastka piecz przez około 15 minut, aż staną się lekko złociste.