Zdrowe ciasteczka owsiane – kilka składników, a pyszny smak gwarantowany. Ciasteczka z tego przepisu będą nieco inaczej wyglądać niż te na zdjęciu. Wynika to z tego, że za pierwszym razem dodałam za dużo mąki i ciasteczka nie wyszły – tak chrupiące – jak tego oczekiwałam. Przepis modyfikowałam kilkakrotnie, aż doszłam do satysfakcjonującego efektu, który dzisiaj Wam proponuję 🙂 Bardzo polecam ! Ciasteczka owsiane z tego przepisu robi się naprawdę szybko i są bardzo zdrowe. Przepis będzie idealny dla osób szukających fit słodkości. Podczas poszukiwań idealnego smaku, dodałam również do jednej z wersji ziaren sezamu i muszę powiedzieć, że efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył i tą opcję również Wam polecam. Ja do ciasteczek nie dodaję cukru, ze względu na słodycz jaką dają jabłka. Jeżeli jednak znajdą się tutaj osoby które wolą bardziej słodką opcję – w przepisie to uwzględniłam 🙂
Przepis I
Składniki na 8-10 ciasteczek:
1 i 1/3 szklanki płatków owsianych zwykłych (ewentualnie górskich, ale nie błyskawicznych)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2,5 łyżki mąki (najlepiej kokosowej lub owsianej, może też być pszenna)
1/3 szklanki oleju kokosowego lub masła klarowanego
1 jabłko starte na tarce o grubych oczkach
ewentualnie łyżka ulubionego słodzidła (miodu, cukru trzcinowego, syropu klonowego)
1 jajko
8 -10 migdałów w całości
Przepis II
Składniki na 8-10 ciasteczek:
1 szklanka płatków owsianych zwykłych (ewentualnie górskich, ale nie błyskawicznych)
1/2 szklanki ziaren sezamu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2,5 łyżki mąki (najlepiej kokosowej lub owsianej, może też być pszenna)
1/3 szklanki oleju kokosowego lub masła klarowanego
1 jabłko starte na tarce o grubych oczkach
ewentualnie łyżka ulubionego słodzidła (miodu, cukru trzcinowego, syropu klonowego)
1 jajko
8 -10 migdałów w całości
Przygotowanie:
- Płatki owsiane i sezam (jeżeli robicie przepis II) wsypujemy do miski. Dodajemy mąkę, cynamon oraz płynny olej kokosowy lub masło. W tym momencie możemy dodać również ulubione słodzidło. Całość mieszamy.
- Do owsianej mieszanki dodajemy starte jabłko oraz jajko i dokładnie mieszamy, a najlepiej jak całość przez chwilę będziemy wyrabiać dłońmi.
- Zwilżonymi dłońmi formujemy płaskie ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego układamy po 1 migdale i dociskamy.
- Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 20-25 minut, aż ciasteczka staną się złociste.
PS Ciastka z przepisu będą nieco inaczej wyglądać niż te na zdjęciu ( po modyfikacji przepisu dodałam mniej mąki, co wpłynęło na ich wygląd) Myślę, że zmianę ocenicie na plus 😉