To jedne z najlepszych ciasteczek owsianych jakie udało mi się zrobić. Oblane czekoladą zaskakują swym nadzieniem i są naprawdę smaczne! Wbrew pozorom nie są, aż tak trudne w przygotowaniu. Ciasteczka owsiane w czekoladzie to dobry sposób na dodanie sobie energii w ciągu dnia, mogą nam posłużyć jako deser, przekąska, a nawet śniadanie. Są naprawdę pożywne i jest w nich moc 😉 Nadzienie skrywa w sobie nasiona słonecznika, sezamu oraz płatki owsiane. Jest wilgotne i słodkie za sprawą suszonych daktyli. Nie będę kłamać, że zawierają super małą ilość kalorii, ale są to dobre kalorie i na pewno korzystnie wpłyną na nasze zdrowie. W końcu zdrowe odżywianie nie polega na unikaniu kalorii, odchudzaniu, a umiejętnym ich dostarczaniu naszemu organizmowi i skupianiu się na tym, aby były dla niego wartościowe 🙂 Bez sensu odmawiać sobie słodyczy, gdy można zjeść coś tak dobrego 😉 Ciasteczka owsiane w czekoladzie – to brzmi jak rozpusta i faktycznie nią jest dla naszego organizmu 😉
Składniki:
200 g czekolady gorzkiej o zawartości kakao minimum 80 %
Nadzienie:
szklanka daktyli
½ szklanki ziaren słonecznika
¾ szklanki mieszanki płatków owsianych
3 łyżki ziaren sezamu
1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut.
- Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Przy pomocy pędzelka rozprowadzamy czekoladę na bokach i spodzie silikonowych foremek, tak aby po zastygnięciu czekolady powstały nam czekoladowe foremki. Robimy to dość dokładnie tak, aby warstwa czekolady pokryła szczelnie foremki i była dość gruba. Wkładamy do zamrażarki na kilka minut do zastygnięcia czekolady. Jeżeli nie jesteście pewni czy grubość jest odpowiednia, powtórzcie czynność.
- Podczas gdy czekolada zastyga, przygotowujemy nadzienie owsiane.
- Odsączamy daktyle, przekładamy je do naczynia blendera. Dodajemy ziarna słonecznika, sezamu, mieszankę płatków owsianych, olej kokosowy oraz szczyptę soli. Całość miksujemy do połączenia się składników.
- Następnie nadzienie przekładamy do foremek wysmarowanych czekoladą. Polewamy roztopioną czekoladą wierzch ciasteczek i ponownie wkładamy do zamrażarki na minimum 30 minut.
- Po tym czasie ostrożnie zdejmujemy silikonowe foremki uważając, aby nie uszkodzić ścianek z czekolady. Po kilku minutach możemy ciasteczka jeść lub przechowywać w lodówce do kilku dni.
PS Do przygotowania ciasteczek owsianych w czekoladzie użyłam sporych silikonowych foremek do tego typu ciastek. Jednak jeżeli nie posiadacie takich, wystarczą Wam silikonowe foremki na muffinki.