Ciasteczka owsiane w czekoladzie

To jedne z najlepszych ciasteczek owsianych jakie udało mi się zrobić. Oblane czekoladą zaskakują swym nadzieniem i są naprawdę smaczne! Wbrew pozorom nie są, aż tak trudne w przygotowaniu. Ciasteczka owsiane w czekoladzie to dobry sposób na dodanie sobie energii w ciągu dnia, mogą nam posłużyć jako deser, przekąska, a nawet śniadanie. Są naprawdę pożywne i jest w nich moc 😉 Nadzienie skrywa w sobie nasiona słonecznika, sezamu oraz płatki owsiane. Jest wilgotne i słodkie za sprawą suszonych daktyli. Nie będę kłamać, że zawierają super małą ilość kalorii, ale są to dobre kalorie i na pewno korzystnie wpłyną na nasze zdrowie. W końcu zdrowe odżywianie nie polega na unikaniu kalorii, odchudzaniu, a umiejętnym ich dostarczaniu naszemu organizmowi i skupianiu się na tym, aby były dla niego wartościowe 🙂 Bez sensu odmawiać sobie słodyczy, gdy można zjeść coś tak dobrego 😉 Ciasteczka owsiane w czekoladzie – to brzmi jak rozpusta i faktycznie nią jest dla naszego organizmu 😉

Składniki:

200 g czekolady gorzkiej o zawartości kakao minimum 80 %

Nadzienie:

szklanka daktyli

½ szklanki ziaren słonecznika

¾ szklanki mieszanki płatków owsianych

3 łyżki ziaren sezamu

1 łyżka oleju kokosowego

059.NEF_ Ciasteczka owsiane w czekoladzie

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut.
  2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Przy pomocy pędzelka rozprowadzamy czekoladę na bokach i spodzie silikonowych foremek, tak aby po zastygnięciu czekolady powstały nam czekoladowe foremki. Robimy to dość dokładnie tak, aby warstwa czekolady pokryła szczelnie foremki i była dość gruba. Wkładamy do zamrażarki na kilka minut do zastygnięcia czekolady. Jeżeli nie jesteście pewni czy grubość jest odpowiednia, powtórzcie czynność.
  3. Podczas gdy czekolada zastyga, przygotowujemy nadzienie owsiane.
  4. Odsączamy daktyle, przekładamy je do naczynia blendera. Dodajemy ziarna słonecznika, sezamu, mieszankę płatków owsianych, olej kokosowy oraz szczyptę soli. Całość miksujemy do połączenia się składników.
  5. Następnie nadzienie przekładamy do foremek wysmarowanych czekoladą. Polewamy roztopioną czekoladą wierzch ciasteczek i ponownie wkładamy do zamrażarki na minimum 30 minut.
  6. Po tym czasie ostrożnie zdejmujemy silikonowe foremki uważając, aby nie uszkodzić ścianek z czekolady. Po kilku minutach możemy ciasteczka jeść lub przechowywać w lodówce do kilku dni.

PS Do przygotowania ciasteczek owsianych w czekoladzie użyłam sporych silikonowych foremek do tego typu ciastek. Jednak jeżeli nie posiadacie takich, wystarczą Wam silikonowe foremki na muffinki.