Bardzo proste w wykonaniu bezglutenowe, ciasteczka owsiane z czekoladą ponownie pieką się w piekarniku :). Posmakowały nam na tyle, że robię je raz w tygodniu :). Postanowiłam podzielić się przepisem również z Wami. Kiedy najdzie Was nagła ochota na słodkie – przepis będzie jak znalazł. Zapewniam, nie zawiedziecie się 🙂
SKŁADNIKI
200 g masła
1 duże jajko
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 szklanki płatków owsianych (bezglutenowych)
1 szklanka mąki gryczanej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g gorzkiej czekolady (minimum 70%)
* jeżeli nie jesteś alergikiem możesz użyć mąki pszennej i zwykłych płatków owsianych
INSTRUKCJA
- Piekarnik nagrzej do 160 stopni.
- Gorzką czekoladę posiekaj dość drobno.
- Masło z cukrem trzcinowym utrzyj na puch. Następnie dodaj jajko i esencję waniliową, chwilę miksuj na wysokich obrotach. Dodaj płatki owsiane, mąkę gryczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Miksuj jedynie do połączenia się składników.
- Dodaj posiekaną czekoladą i wymieszaj łopatką.
- Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczając je układaj na blasze do pieczenia.
- Piecz przez około 15 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą bardzo miękkie, zaczną jednak twardnieć podczas studzenia.