Dzisiaj na śniadanie proponuję Wam chlebek daktylowy z dodatkami. Przepis nie wymaga pieczenia, dodatki możemy komponować według własnych upodobań. Śniadanie jest mega pożywne i dostarczy nam energii na cały dzień. Niektórym zastąpi zapewne nawet deser 😉 Ja uwielbiam połączenie banana i masła orzechowego. Bądźcie kreatywni w doborze składników 🙂 Chlebek równie dobrze smakuje sam, może służyć jako przekąska między posiłkami lub fit batony w podróży. Możemy go przechowywać w zamrażarce, wystarczy, że wyjmiemy go 15 minut przed zjedzeniem. Przepis nie jest skomplikowany, robi się go bardzo szybko, a to nie wątpliwie duży plus.
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
duża garść ulubionych orzechów (u mnie nerkowce, mogą też być nasiona słonecznika)
1/2 szklanki nasion słonecznika
3 łyżki sezamu
1 łyżka oleju kokosowego
1/2 szklanki namoczonych, a następnie odsączonych suszonych daktyli
szczypta soli
dodatki: masło orzechowe, migdałowe, świeże owoce, nasiona chia, świeża mięta
Przygotowanie:
- Wszystkie suche składniki miksujemy razem z namoczonymi wcześniej daktylami do uzyskania lepkiej masy. Jeżeli będzie za sucha możemy dodać więcej oleju kokosowego albo łyżkę masła orzechowego.
- Następnie masą wykładamy spód wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia foremki i wstawiamy do zamrażarki na około 30 minut lub całą noc.
- Po wyjęciu kroimy na kwadraty na których układamy ulubione dodatki, dekorujemy świeżymy ziołami i nasionami chia.
Smacznego !