Chlebek daktylowy z dodatkami

Dzisiaj na śniadanie proponuję Wam chlebek daktylowy z dodatkami. Przepis nie wymaga pieczenia, dodatki możemy komponować według własnych upodobań. Śniadanie jest mega pożywne i dostarczy nam energii na cały dzień. Niektórym zastąpi zapewne nawet deser 😉 Ja uwielbiam połączenie banana i masła orzechowego. Bądźcie kreatywni w doborze składników 🙂 Chlebek równie dobrze smakuje sam, może służyć jako przekąska między posiłkami lub fit batony w podróży. Możemy go przechowywać w zamrażarce, wystarczy, że wyjmiemy go 15 minut przed zjedzeniem. Przepis nie jest skomplikowany, robi się go bardzo szybko, a to nie wątpliwie duży plus.

chlebek-daktylowy-z-dodatkami Chlebek daktylowy z dodatkami

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych

duża garść ulubionych orzechów (u mnie nerkowce, mogą też być nasiona słonecznika)

1/2 szklanki nasion słonecznika

3 łyżki sezamu

1 łyżka oleju kokosowego

1/2 szklanki namoczonych, a następnie odsączonych suszonych daktyli

szczypta soli

dodatki: masło orzechowe, migdałowe, świeże owoce, nasiona chia, świeża mięta

Daktyle Chlebek daktylowy z dodatkami

Przygotowanie:

  1. Wszystkie suche składniki miksujemy razem z namoczonymi wcześniej daktylami do uzyskania lepkiej masy. Jeżeli będzie za sucha możemy dodać więcej oleju kokosowego albo łyżkę masła orzechowego.
  2. Następnie masą wykładamy spód wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia foremki i wstawiamy do zamrażarki na około 30 minut lub całą noc.
  3. Po wyjęciu kroimy na kwadraty na których układamy ulubione dodatki, dekorujemy świeżymy ziołami i nasionami chia.

Smacznego !